Júliustól a csok az új szocpol

Új lakástámogatási rendszert vezet be július 1-jétől a kormány, a családi otthonteremtési kedvezményt (csok). A támogatás már igényelhető a bankfiókokban.
A korábbi szocpolhoz képest jelentős változás, hogy a csok­ot egygyermekes családok is igényelhetik. Egy gyermek esetén 500 ezer, három gyermek estén 3,25 millió forint támogatás kérhető. Újdonság az is, hogy használt lakás vásárlására, valamint meglévő lakás bővítésére is lehet támogatást kérni.
Az új rendszer alapelve az, hogy több gyermek után több támogatás jár, de figyelembe vesznek más szempontokat is, így például az energiatakarékosabb ingatlanok után nagyobb támogatás kérhető.

Szocpol változás, illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Szocpol változás, illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az energiahatékonysággal kapcsolatban fontos változás az is, hogy míg új lakás esetében továbbra is minimum B kategória az előírás, használt lakásoknál C-nél rosszabb is elfogadható. Ha azonban ilyen házat vásárolunk, akkor szükség van a területileg illetékes építésügyi hatóság igazolására arról, hogy az épület nem veszélyes.
Korlátozás viszont, hogy a csokot igénylők és az együtt költöző családtagok közül senkinek nem lehet tulajdonrésze másik lakásban. Külföldön dolgozó magyar állampolgárként is jogosultak lehetünk a kedvezményre, de nem vehető igénybe, ha adóhátralékunk vagy egészségpénztári tartozásunk van.
A gyerekeknek 16 év alattinak vagy 25 év alatti nappali szakos hallgatónak kell lenniük, és számít a 24. hetet betöltött magzat is. Ha nincs utód, viszont a házaspár tagjai még nem múltak el 40 évesek, akkor legalább egy gyerek megszületését kell vállalni az igényléshez a következő 4 év folyamán, vagy kettőét 8 év alatt. Ha ez valamiért mégsem sikerül, a támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni, illetve ha a pár próbálkozott meddőségkezelési eljárással, és úgy sem született gyermekük, akkor a késedelmi kamatok alól mentesülnek. Élettársi kapcsolatban csak már meglévő gyermekkel kaphatunk csokot.
A használt lakások esetében a vételár maximumát is megszabták, Budapesten ez 35 millió forint – írja az ­Index.

Comments are closed.