Jubileum új kihívásokkal

Harmincéves lett a Molnár Viktor utcai Fejlesztő Gondozó Központ (FENO). Egy ilyen speciális intézmény három évtizedes működtetése – ami ráadásul sosem volt kötelező feladata az önkormányzatnak – sikertörténetnek számít. Ez a jubileum viszont egy korszak végét is jelenti, jövő nyártól ugyanis már csak nappali szociális intézményként fog funkcionálni.

Az elmúlt harminc év bebizonyította, hogy szükség volt erre a szolgáltatásra – mondta Gráczer Irma, a XV. kerületi Egyesített Szociális Intézmények vezetője október 20-án, az Újpalotai Szabadidő Központban tartott születésnapi rendezvényen. Folyamatosan telt házzal üzemel az intézmény, a  várólistánk hosszú. 

A FENO-t 1991 márciusában szülői kérésre alakították meg. Papp Ágnes gyógypedagógusnak többen panaszkodtak, hogy súlyosan halmozottan fogyatékos gyermekük ellátásához segítségre lenne szükségük. Ágnes akkor az önkormányzathoz fordult, ahol egy képviselő, Hajdu László – későbbi polgármester, majd országgyűlési képviselő – karolta fel az intézmény létrehozásának gondolatát. Az első helyszín a Zsuppán Lászlóné vezette Kontyfa utcai bölcsőde két csoportszobája volt, ahol 12 (6-12 éves) gondozottal kezdte meg működését a FENO. 

Ekkor a halmozottan súlyos fogyatékos gyerekeket még képezhetetlennek tartották – mondta Némethné Varga Viktória, a FENO jelenlegi vezetője. – Sötétben tapogatóztunk, a módszereket nekünk kellett kidolgoznunk.

1993-ban aztán a szociális törvény módosításával megteremtették a jogszabályi hátteret is a szakemberek számára.

A Kontyfa utcai bölcsődei csoportszobákat hamar kinőttük – folytatta a FENO vezetője. – Szerencsére 1998-ban lehetőségünk nyílt, hogy átköltözzünk a Molnár Viktor utcai felújított óvodaépületbe. Itt már 36 fiatal ellátását tudtuk biztosítani, melyhez új kollégák is kapcsolódtak. 

Az október 20-i jubileumi szakmai konferencián többször is elhangzott a „csapat” szó. A súlyosan halmozottan fogyatékos fiatalok képzése ugyanis sosem egyéni munka, mindenkinek egyformán ki kell vennie a részét belőle.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

2022 nyarán megszűnünk iskolai telephely lenni, mert az idei évben az utolsó tanköteles növendékeink is „elballagnak”. Ez pedig azt jelenti, hogy újra kell terveznünk a tevékenységünket – jegyezte meg a FENO vezetője.

A profil frissítés sosem könnyű, ezen a területen pedig különösen nehéz feladat elé állítja a szakembereket. Mostantól ugyanis arra kell majd törekedniük, hogy az eddig folyamatosan fejlesztett gondozottak állapotát fenntartsák, illetve, hogy megpróbálják őket a jövőre is felkészíteni, amikor már a szüleik, családjaik képtelenek lesznek az otthoni gondozásukra.

A súlyosan halmozottan fogyatékos emberek folyamatos felügyeletet és segítséget igényelnek. Ez az igény az életkorukkal csak nő, amikor viszont már egyre kevesebb támogatást remélhetnek az idősödő szüleiktől. Számukra két lehetőség bentlakásos intézménybe kerülnek, vagy a lakhatásukról nekünk kell gondoskodni. Ezen mindenképpen dolgoznunk kell, mert ez egy olyan változás lesz, amelyre nem lehet elég korán felkészülni.

A FENO kollektívája nagyon várta a jubileumi rendezvényt, amelyet október 20-án az USZIK-ban, a pandémia miatt csak szűk körben tudtak megtartani. Az eseményen részt vett Papp Ágnes és Hajdu László, a két alapító, Kádas Endréné, az intézmény korábbi vezetője, illetve az intézményt működtető önkormányzat részéről Cserdiné Németh Angéla polgármester, Tóth Veronika és Tóth Imre alpolgármester. Délelőtt elsősorban szakmai kérdéseket boncolgattak a résztvevők, ám délután – ugyancsak zárt körben – a Molnár Viktor utcában már a gondozottakkal és a szülőkkel közösen folytatódott az ünneplés.

Comments are closed.