Jövőre a bölcsisek, ovisok 90 százaléka ingyen étkezhet

Szeptembertől minden háromévesnél idősebb gyereknek kötelező óvodába járnia. A kormány ehhez igazítaná az étkeztetés rendszerét, ezért a tervek szerint 2016-tól a bölcsődés és óvodás gyerekek 90 százaléka ingyen kap reggelit, ebédet és uzsonnát.

Ovisok/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ovisok/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A nagycsaládos szülők gyermekei, illetve a tartós beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek jelenleg féláron étkezhetnek, jövőre már ők is ingyen jutnak ételhez. Ezenkívül bevezetnek egy jövedelemhatárt is, ami alatt szintén térítésmentesen jár majd a szolgáltatás. Ez az egy főre eső jövedelmet illetően körülbelül 90 ezer forintos határt jelent, ennél kisebb jövedelemmel rendelkező minden családnak a gyermekei ingyenesen részesülnek a gyermekétkeztetésben – mondta el Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a Kossuth Rádió Krónikájában.

A gyermekétkeztetésre szánt összeg jelenleg meghaladja a 60 milliárd forintot, s a tervek szerint ezt további 18 milliárd forinttal egészítik ki.

– Ezek a források természetesen a jövő évi költségvetésben rendelkezésre állnak majd. Valóban az a célunk, hogy minden olyan gyermek ingyenesen kapjon ételt, amelynek családja az átlagnál kisebb jövedelemmel rendelkezik, ugyanez igaz a nagycsaládosokra is, és minden ehhez szükséges forrást biztosítani fog a kormány – fűzte hozzá az államtitkár.

Mivel az ingyenesen étkezők körét a központi költségvetésből bővíti a kabinet, az intézkedés az önkormányzatoknak nem okoz majd pluszkiadást, emelte ki Novák Katalin.

Comments are closed.