Jótékony küzdelem

Világos, hogy jó, ha a gyerek minél korábban kezd sportolni, azt azonban már nehezebb eldönteni, milyen sportágat űzzön. Jó megoldás a karate, hiszen a gyermek olyan részképességeit is fejleszti, amelyek kifejezetten hasznosak a tanulás során, és a szociális viselkedési normák elsajátításában is segít.
A karaténak öt irányzata létezik. Mindegyikben közös, hogy a gyakorlások során a jellem formálása és a test edzése szorosan összefügg. Gyerekkorban inkább a dolog fizikai része az érdekes.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A jó edző a játékokban elrejtett mozdulatokkal, valamint rávezető gyakorlatokkal ismerteti és szeretteti meg a karate kifinomult mozgáskultúráját a foglalkozásokon. Ezek fejlesztik a mozgás­koordinációt, az egyensúlyérzéket, az ügyességet, az erőt és az állóképességet. Emellett segíthet egyes pszichés és mentális zavarok kiküszöbölésében, mint például a hiperaktivitás, a beszédhibák vagy az agresszivitás.
– Az edzéseken a gyerekek rövid idő alatt megtanulják a legfontosabb erényeket, az összetartást, kitartást, a tisztességet, és mindenekelőtt a nemes küzdelem szabályait, mindezeken kívül a csoportos gyakorlások során a rendet és fegyelmet is elsajátítják – tudtuk meg Harsányi Lászlótól, a Magyarországi Goju-Ryu Szövetség elnökétől.

Comments are closed.