Jól jön a biztosítás!

Benne vagyunk a nyárban, egyre többen indulnak nyaralni a környékbeli országokba gépjárművel. A biztosítást kötők száma is évről évre nő, sokan azonban nem tudják, mire nyújt fedezetet és mire nem a kötvényük.

Az utasbiztosítások széles palettájából váltogathatunk, áruk általában a napi néhány száz forinttól 1000-1200-ig terjed. A napidíjtól függetlenül tudni kell, hogy ezek a biztosítások jellemzően nem összegbiztosítások, azaz kár esetén a felmerült költségeket fedezi a biztosító, tehát nem kap kézhez meghatározott összeget a károsult. Lényeges az is, hogy baleset esetén a halasztható műtétek, beavatkozások nem, csak a sürgősségi ellátást igénylő esetek számítanak káreseménynek.

Szintén fontos, hogy az utasbiztosításhoz igényelhető autóasszisztencia-csomag általában nem azonos a casco jellegű védelemmel. Így például nem fedezi egy esetleges karambolban sérült gépjármű külföldi vagy hazai javíttatását, teljes körű szervizelését, hazaszállíttatását azonban igen.

Még egy jó tanács: ha biztosítást választunk, ellenőrizzük a poggyászunkra vonatkozó maximális limitet, és ezen belül a tárgyankénti összeghatárokat is, hiszen szükség esetén ezek képezik a kárpótlás alapját.

Mindenesetre érdemes biztosítottként útnak indulni, és ezt a magyarországi biztosítási szektor adatai szerint egyre többen meg is teszik. A Magyar Biztosítók Szövetsége adatai szerint 2018-ban a szövetség tagbiztosítóinak éves díjbevétele 25 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Comments are closed.