Jódhiányos étkezés

A jódhiány csaknem 2 milliárd embert érint az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felmérései szerint. A szakemberek véleménye az, hogy a termőföldben egyre kevesebb a jód, így az élelmiszerekbe sem kerül át. Szerencsére sok terméket dúsítanak jóddal, de ez gyakran még mindig nem elegendő a szervezetünk megfelelő működéséhez.

A jódhiány tünetei eltérőek, közéjük tartozhat például a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozás, az anyagcserezavarok, a tanulási és kognitív nehézségek, az immunrendszer zavarai, illetve a betegségekre való fogékonyság, az állandó, akár extrém mértékű fáradékonyság, a testhőmérséklet csökkenése, valamint az életmóddal nem összefüggő hízás.

„A túl kevés jód emellett a mell fájdalmához, nehézségérzetéhez, érzékenységéhez, illetve ciszták kialakulásához is vezethet. A legjellegzetesebb tünete azonban a golyva, vagyis a pajzsmirigy kóros megnagyobbodása, mely jódpótlással jól kezelhető. De ha a kezelést nem kezdik meg időben, a nyaki megnagyobbodás nem húzódik vissza, és a pajzsmirigy károsodása visszafordíthatatlan lesz” – olvasható a HáziPatika.com-on, Magyarország vezető egészségügyi oldalán.

Mindemellett a jód különösen fontos a várandós anyáknál, mert a felmérések szerint a jódhiány tehető felelőssé a mentális képességeket érintő fejlődési rendellenességek jó részéért, átlagosan 10-15 pontnyi IQ-csökkenést okozva. Emellett hallászavarokat, növekedési problémákat okozhat. A jódhiány kialakulását elsősorban a kiegyensúlyozatlan étkezés okozza, főként a túl sok kész- vagy félkész termék fogyasztása, ezekben ugyanis gyakran nem jódozott sót használnak.

Comments are closed.