Jelentős politikai csapkodás a testületi ülésen

A kerületi Fidesz újra elővette a csodafegyvert, a testületi ülés szétbeszélését. 2019-ben ezzel akadályozták a költségvetés elfogadását, megsemmisítő vereség lett belőle az önkormányzati választáson. A napirend előtti kérdések „megvitatása” október 28-án Lehoczki Ádámnak és Szalay Kornélnak köszönhetően politikai cirkusszá változott, de ez már nem először történt így, és nem is utoljára. 

A Gyermek- és ifjúsági Önkormányzat tisztségviselőinek eskütételével kezdődött az ülés, Gábor Balázs Imre újra GYIÖK-polgármester lett. Ezt követően Tóth Imre alpolgármester bejelentette, hogy változás lesz a Mindenki a Tizenötödikért frakció élén, Tóthot Palocsai Béla (Momentum) követi, helyettesei Legárd Krisztián, Szilvágyi László és Bihal Dávid lesznek. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Utána lépett színre Lehoczki Ádám, aki szerint a polgármester és az alpolgármester az október 23-i ünnepségeken „eltévesztette a házszámot”. Miért is? „Október 23-án az MSZMP jogutódjaként létrejött MSZP valamint a velük egy tőről fakadó DK politikusaként inkább hallgatni illene, mintsem a mai állapotokat hasonlítgatni és relativizálni az 56-os helyzetet a sorozatos utalgatással” – mondta jelentőségteljesen Lehoczki. Erre tromfolt rá Szalay, aki korábban az Orbán Viktor születésnapjára készített születésnapi videóval vétette magát észre. Keményen indított, mert közlése szerint egy internetes oldalon mintegy 600 kerületi lakos mondta el véleményét, akiknek 77 százaléka (424, 2 személy – A Szerk.) úgy foglalt állást, hogy a jelenlegi DK vezette önkormányzat rosszul végezte a munkáját. Azon polgárok jelentős része – kezdte Szalay –, akiket önök megvezettek, becsaptak, ráébredtek arra, hogy valójában szemfényvesztő kommunikációt folytatnak, azonban a szakértelem és a valós munka hiányzik. Miközben folyamatosan azt mondják, hogy a kormány elzárja a lehetőséget az önkormányzat elől, közben mintegy 2,6 milliárd forint összegben biztosított kerületi fejlesztésekre forrást. Ebből másfél milliárdról lemondtak, szegényebb lett vele Rákospalota. Közel 400 millió forintos támogatást elügyetlenkedtek, szegényebb lett vele Pestújhely. Amit tettek, abban sem volt köszönet. Átadták ugyan az újpalotai felüljárót, de indokolatlanul másfél évig lezárták a forgalmat, és előkészítés nélkül bírságokkal keserítették a kerületiek mindennapjait. Így a baloldali városvezetés ügyetlenkedésének jelképévé vált a hídfelújítás, amelyet ugyan átadtak, de még mindig nincs kész. 

Szalay, aki elég nagy léptekkel halad, amikor nyilvánvaló túlzásokba bocsátkozik, azt is mondta, „koszos, nyáron gazos a terület” a Deák utcai megrekedt rendelőépítés körül, ennek forrását pedig így jelölte meg: az itt élők is látják. 

Matlák Gábor annyit jegyzett meg, furcsának érzi, hogy a fideszesek képén ennyi bőr van. Az alpolgármester a fideszes szónokok 56-os, de még véletlenül sem 56-os ünnepi szónoklatait említette, amelyekben a 2006-os puccskísérlet során esett „megtámadásukról” beszéltek. – A szemkilövetéses hazugságokról most már propagandafilmek vannak, erről szólt a Fidesz 56-os megemlékezése, ehhez mit szól Lehoczki úr? Fájt ez önnek? Nyilván nem fájt, mert a Fideszben természetes a folyamatos hazudozás, közpénzből milliárdos költségű propagandafilmeket lehet készíteni, melynek vetítésére iskolai osztályokat parancsolnak be, hogy lenyomják a James Bond-filmek nézettségét. 

Tóth Imre szerint a fideszes képviselők hibernált állapotból ébredtek föl, mintha az előző ciklusban nem itt ültek volna. Hiába beszélnek, a 3 és félmilliárd forintot elvette a kormány az itt lakóktól. 

Cserdiné Németh Angéla a felüljáró átadásával kapcsolatban elmondta, a tervek Tarlós főpolgármester idején készültek, és az építés azért tartott ilyen sokáig, mert amikor megbontották a szerkezetét, kiderült, hogy sokkal rosszabb állapotban van, mint gondolták. – Lehet, hogy vannak szépséghibái – hangsúlyozta a polgármester –, de átadtuk. A bírságokról annyit, hogy a behajtani tilos táblánál nem megyünk be. Miért van az fölháborodva, akit ezért megbüntetnek? Nincs megállás. Az Erdőkerülő-Zsókavár utca felújítására megszavazta a Fővárosi Közgyűlés 520 millió forint többletforrást. 

Ezt követően kezdte gyűrni a Fidesz a Palota-Holding egykori főnökének menesztését követő munkaügyi bírósági ítéletet, s mindezt a 2021-es költségvetés 2. számú rendeletének módosítása tárgykörében. Arról a 11 millió forintos perköltségről volt szó, amelyet Szalayék szerint a „baloldali” önkormányzat tizenkét tagjának kellene megfizetni. Filipsz Andrea jegyző kénytelen volt közbeszólni, ez tény, fölösleges kérdés. Lehoczki azt firtatta, kik szavazták meg 2017 novemberében Földi Tamás menesztését. „Remélem – mondta Lehoczki –, vállalják a felelősséget.”

Tóth Imre szerint a Földi-ügy kapcsán Lehoczkiék elfelejtik elmondani, hogy a László Tamás-Földi-féle tandem ügyeihez még félmilliárdot kellett volna hozzátenni, ha folytatni akarták volna. De nem akarták. Szalay abbéli reményét fejezte ki, hogy Tóth lesz az egyik, aki vállalja és befizeti a 11 millió rá eső részét. Tóth Imre azzal zárta a purparlét, hogy „ez egy baloldali vezetésű kerület, és az lesz a jövőben is.”

Szilvágyi László, mint eddig már sokszor, ezúttal is olvasásra biztatta Szalayt, most azt kérte, hogy „fölolvasná-e az ítéletet Földi ügyében? Mi a rendelkező rész és az indoklás, olvassuk el együtt!” 

Matlák riposztja: „Mi, baloldali képviselők viseljük a saját felelősségünket. Önök, szélsőjobboldali képviselők is vállalják azt, hogy a kerület lakossága döntött arról, hogy 5 fős testületté zsugorodjanak. A Palota-Holdingnál megszűntek a mutyik. Az a 11 millió, amibe a per került, a kerület egyik legjobb befektetése volt.” 

Lehoczki Ádám beleakaszkodott Tóth Imre jövendölésébe (a XV. kerület baloldali volt és lesz), derültség övezte kijelentését: „Nem egypártrendszer van szerencsére! Még ha [baloldali] is lesz, vigyázzon, mert könnyen lehet, hogy annak még tagja sem lesz! – Aztán elővette a kártyapakliból a polgármester fiának kifizetett ötmillió forintot meg az átláthatósági biztost, aki „Szilvágyi László jóbarátja évi nyolcmillióért”.  

Tóth Imre szerint a 2019-es választás bebizonyította, hogy a kerületben nem kérnek a Fideszből. – Ha önök ezt az áldásos tevékenységet folytatják, nem lesz miért izgulnunk 2022-ben sem. A költségvetés 2019-es blokkolása csúfos bukást eredményezett, a Fidesznek a saját háza táján kellene jogállamisággal kapcsolatosan söprögetnie. Az önkormányzatban nincs undámbundám, ma már nincs az, hogy a RUP 15 tagdíjat fizessen a helyi Fidesznek. 

Lehoczki kijött a sodrából: a választáson 40 százalékot értek el 15 ezer szavazatával, ami itt van, az a pofátlanság csúcsa, a testületi felállás nem tükrözi a valós arányt. Matlák Gábor szerint a Fidesz az ország legnagyobb kisebbsége, többen szavaztak ugyanis az ellenzékre 2018-ban is, semmi probléma, ennek is vége lesz egyszer. A választási szakemberek most azt tippelgetik, hány százalékkal kell a Fideszt megverni ahhoz, hogy elvesszen a kétharmad. Itt a kerületben 14:0-ra kikaptak, hiába a 40 százalék, a Fidesz miatt az ország európai szégyenpadon ül. Minden magyar szégyenkezik önök miatt – mondta Matlák Lehoczkinak és Szalaynak –, maguk attól féltik a jogállamiságot, hogy valaki, aki nem jogász, véleményt mer nyilvánítani, pedig hát véleménye annak is lehet, aki nem jogász. 

Bihal Dávid ekkor kért elnézést a gyanútlan tévénézőktől, hogy a kerületben blőd aktuálpolitikai baromságokat kell hallgatniuk. Lehoczki visszakérdezett: blőd baromság az, hogy 11 milliót kell fizetni? 

Gyurkó Dániel annyit kérdezett a 11 milliós vitában, hogy vajon 2019-ben a botrányos, siralmas állapot, amikor a kerületnek közel fél évig nem volt költségvetése, ugyan mennyibe kerülhetett? Fél év alatt sokkal nagyobb kár érhette a kerületet, mint 11 millió forint. Szalay következett, aki elővette az aduászt: a kerület legnagyobb kisebbsége a DK.

Erre mondta Cserdiné Németh Angéla, hogy kihűlt a Föld. 

Lehoczki váltott: „11 milliót dobtak ki az ablakon, például Király Csaba is, aki ott ül (tényleg ott ült – A szerk.), és játszik a számítógépén!”

Király Csaba válasza: Földi menesztése megfelelő, helyes volt, el kellett távolítani.

Lehoczki ekkor arra biztatta Király Csabát, hogy folytassa a pasziánszt! A polgármester Esterházyt idézett, „egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk egy bizonyos szint alá”. Tóth próbálta Szalayt azzal sarokba szorítani, tudja-e, hogy amikor a Fidesz blokkolta a költségvetést, hány millió forint volt „betárazva” szociális támogatásokra?

Itt hangzott el Szalay Kornél ügyvéd vaskos önszemléletről tanúskodó mondata: — Én annál talán intellingensebb vagyok, hogy ennyire leegyszerűsítsem a válaszokat. Én nem tudok olyanról, amikor a Fidesz blokkolta volna a költségvetést, ez csak a baloldal álságos kamupropagandája. 

Vékás Sándor Matlákhoz hasonlóan szintén szélsőjobboldali képviselőknek titulálta Lehoczkiékat („Én vagyok a jobboldali” – jelentette ki). – Tényleg nem értitek, hogy Földi tevékenysége, bántó amatőrsége, és minimum feltételezhető szélhámoskodása, amit művelt, a fideszes káderek pozícióba emelésével, mennyire felháborító volt? Amit csinált, azt is pocsék módon tette. Fidesz-alelnök volt, szégyelljétek magatokat.

Tóth Veronika alpolgármester tűrhetetlennek nevezte, hogy rácuppannak valami olyanra, amit meg lehetne normálisan is beszélni: 500 forint fölött van a benzin ára, 500 forint a kenyér kilója, közben mégis hámozzák a lufit. 

Szürreális jelenetek következtek. Matlák megkérdezte, honnan tudják, hogy Király Csabának mi van a a számítógépén? Csak nem a Pegasus? Mire Szalay megkérdezte Vékást (úgy minősítette, hogy „magát jobboldalinak, de a baloldal ölében ülő képviselő), igaz-e, hogy „Márky-Zay önhöz van bejelentve, önnél lakik?”

Felszólalt még Sumics úr, Szilvágyi László pedig azt javasolta Szalaynak, vegyen egy kutyát magának, amit kedvére nevelhet, és kinyilatkoztatásokat is tehet előtte. 

Cserdiné Németh Angéla afféle zárásként elsorolta, hogy az V. kerület 4 milliárdot kapott útfelújításra, a kormány a fideszes kerületeket megszórta milliárdokkal, az ellenzéki kerületek nem kaptak semmit. Ami ide érkezett, az 200 millió (bértámogatásra) és 20 millió forint (a fővárostól). Ami egyben azt is jelenti, hogy Szalay doktor matematikakurzusával nem árt óvatosnak lenni.

Megszavazta végül a testület a Kemény István utca felújítására szánt kiegészítő támogatást, és teljes többséget kapott a Magyar Díszkertészek szakmaközi szervezetével való kapcsolat kiépítéséről szóló napirend. Támogatták a képviselők a közterületfejlesztésekkel kapcsolatos kötelezettségvállalásokat, mely zöldítést és fásítást takar, s tartalmazza a hulladékkezelés problémáit, költségeit is. Fellángolt még a vita az illegális hulladéklerakás visszaszorításáról, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Döntés született a XV. kerületi Fúvószenekari Egyesület és a Szilas Néptáncegyüttes együttműködéséről, és arról is, hogy egy Opel Insigniát átad az önkormányzat a Vass László Egészségközpontnak. 

November 11-én közmeghallgatás lesz, de még lehetnek változások, mert a járvány közbeszólhat. 

Comments are closed.