Jégkorongunk legújabb Pólusa

Engi Klárit nem nagyon kell bemutatnunk. Az egykori kiváló jégtáncos párjával, Tóth Attilával töltötte be azt az űrt, amely a 1980-as években a világhírű Regőczy – Sallay kettős után maradt. Kláriék három olimpián, 1984-ben, ’88-ban és ’92-ben képviselték a magyar színeket. Az utóbbi két ötkarikás játékon, a hetedik helyen végeztek. Emellett világ- és Európa-bajnoki negyedik hellyel is rendelkeznek. A Rákospalotán élő sportolónő öt éven keresztül a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség sportigazgatója, majd nemzetközi igazgatója volt. Mostanában azonban egészen más területen jeleskedik.

Foró: XVMÉDIA, Nagy Botond

–  Lassan egy esztendeje már, hogy elindítottuk jégkorong-szakosztályunkat a Pólus Centerben – mesélte az egykori műkorcsolyázó. – Jelenleg RTK-Vasló néven működünk, és hetente egyszer tartunk hokispecifikus edzéseket, szombatonként 12.00-13.30 között, de specialitásunknak a korcsolyatechnika helyes megtanulását valljuk, így hetente 2 vagy 3 alkalommal biztosítunk jeget ennek elsajátítására. A csapatunk zöme U8 -as, de akad néhány U10-es gyerekünk is. Az elmúlt egy évben már részt vettünk néhány kisebb tornán, játszottunk egy-két barátságos mérkőzést is, az idei évben pedig már mi is házigazdák leszünk. Március 1-jén rendezzük az első négycsapatos tornánkat a Pólus jegén.

Hogy nem egy földtől elrugaszkodott ötlet műkorcsolyázóként jégkorongot oktatni, arról Engi Klári világosított fel bennünket.

– Olyan hoki nagyhatalmaknál, mint a kanadaiak, a csehek, a svédek vagy az oroszok, bevett szokás, hogy a kezdő hokisokkal műkorcsolyaedzők foglalkoznak. Ők ugyanis jobban meg tudják tanítani az alapokat.

Az Engi Korisuli immár negyedszázada működik a Pólusban. Gyakorlatilag egyidős a bevásárlóközponttal. Aki ide íratja be gyermekét, az az oktatóktól nemcsak korcsolyázó tudást, hanem hatalmas szeretetet és odafigyelést is kap.

– A hokiedzések ötletét több dolog inspirálta. Egyrészt az évek során sok olyan gyerekkel foglalkoztunk, aki láthatóan „jégre termett”, de nem akart műkorcsolyázó vagy versenykoris lenni. Másrészt immár tíz éve kollégám Haszonits-Kálmán Zita, aki még a történelmi első női jégkorong-válogatottnak volt a tagja, és, aki garanciát jelent arra, hogy a gyerekek szakszerű hokiképzésben részesüljenek.

Engi Klári azonban semmit sem bíz a véletlenre, így időközben maga is megszerezte a jégkorongedzői képesítést.

– Nekem sem idegen a jégkorong, hisz én még annak a Jégsport Szövetségnek vagyok a „gyermeke”, amely valamikor minden jeges sportágat magába tömörített, és amely egy igazi családként működött. Mi, jégtáncosok például gyakran felléptünk a jégkorong-mérkőzések szünetében, és a két sportág nagyon is jól megfért egymással.

Az RTK-Vasló természetesen egyelőre nem szőhet komolyabb álmokat. Csarnok hiányában ugyanis csak alapképzésben tudja részesíteni a gyerekeket. A legtehetségesebbeket pedig majd nagyobb klubok felé irányítják. Bedolgozó egyesületként azonban az alapok megtanításában nagyon is komoly szerepet tölthet be, és egy kis egyesület esetében már ez is nagy szó.

Comments are closed.