Valamelyest javult a főváros levegője

Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn, január 23-án a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt – tájékoztatott a főpolgármesteri hivatal.

Forrás: idokep.hu/szmog

Forrás: idokep.hu/szmog

A mérési adatok eredményei szerint a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosban működő 10 mérőpontból 8 helyen meghaladta a riasztási küszöbértéket – olvasható a január 24-i közleményükben. A jogszabályok szerint a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Szálló por esetében a riasztási fokozat akkor szüntethető meg, has egy nap 24 órás átlagában egyik folyamatosan működő mérőállomáson sem lépi túl a légszennyező anyag koncentrációja a küszöbértéket és az előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása – közölték.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán, január 25-én van esély némi javulásra, de jelentős változás kevésbé valószínű. Csütörtökön napközben kissé megélénkülhet a keleti szél, bizonytalan mértékben légtömegcsere történhet, ami bizonyos mértékben javíthat a levegőminőségen, utána viszont ismét a szennyezőanyag-koncentráció emelkedése valószínű.
A szabálysértőket a rendőrség 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja – tartalmazza a kommüniké.

Comments are closed.