Játékosság óvó szenvedéllyel

Természetessége, megnyugtató mosolya mágnesként vonzza a gyerekeket. A kicsik pedig szeretnek feltöltődni óvó ölelésében. Turóczyné Ungvári Edit óvodapedagógus idén megkapta a szakma egyik legrangosabb elismerését, a Bárczy István-díjat. Pályafutásáról, munkájáról nyilatkozott lapunknak.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Mi ösztönözte arra, hogy az óvodapedagógusi pályát válassza?

– Minden bizonnyal nagy hatással volt rám, hogy a két öcsémmel sokat foglalkoztam. Mondhatni fiatalon magamba szívtam a gondoskodás örömét. Ennek ellenére hosszasan tanakodtam, hogy tanári vagy óvodapedagógiai pályára lépjek.

– Mi volt a döntő ok, hogy végül a kisebb korosztályt választotta?

– A gyerekek szeretete ma is erős érzelmekkel tölt el, szoktam is mondani, hogy a világ legjobb munkahelye az óvoda. Bár tagadhatatlan, sok kihívással kell szembenéznünk a mindennapokban, mégis hihetetlen motiváció a kicsikkel foglalkozni.

– Az Újpalotai Összevont Óvoda intézményvezetője, honnan vezetett az útja idáig?

– A Szent István Gimnáziumban érettségiztem, majd tanulmányaimat a Budapesti Tanítóképző Főiskola Óvodapedagógus szakán folytattam. Friss diplomámmal 1982-ben először lakóhelyemen, Zuglóban helyezkedtem el. Rá két évre kerültem a XV. kerületbe, először a Páskom parki óvodába, ahol 2001-ben lettem egységvezető-helyettes, majd 2008-tól a Kavicsos és a Páskom óvoda vezetői feladatait láttam el, 2017. augusztus 1-jétől pedig az újpalotai összevont óvodákat irányítom.

– Minden bizonnyal másfajta feladatokkal találkozik vezetőként, mint csoportban a gyerekekkel. Hogyan sikerült megbirkóznia a változatos tempóval?

– Szerencsére nem ugrottam rögtön a mély vízbe, hiszen igencsak megjártam a ranglétrát, mire vezetői státuszba léptem. Tagadhatatlan, hogy a hat intézmény koordinálása nem „gyerekjáték”. Jelenleg hétszáznyolcvanhat óvodás jár hozzánk, férőhelyünk azonban több mint kilencszáz fő, mindemellett majd’ százötven álláshellyel büszkélkedünk. Idén közel száznyolcvan óvodásunk ballagott el.

– Beszédes számok. Ezek szerint Újpalota ma is vonzó a kisgyermekes családok körében?

– Tapasztalataim szerint szeretik a környéket az itt élők, nagyon jó a kapcsolatunk a László Gyula Gimnázium és Általános Iskolával, és a Kontyfa és a Hartyán iskolával is. Számos közös programot szervezünk, sok növendékünk folytatja útját a szomszédos intézményekben. További részletek az Életképek 12. számában olvashatók.

Comments are closed.