Január elsejétől válthatják az ingyenes bérletet a regisztrált álláskeresők

A nyilvántartásba vett budapesti álláskeresők a díjmentes bérletet 2020. január 1-jétől válthatják ki havi rendszerességgel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban – írja a BKK.

Az ingyenes bérletet azok válthatják ki, akik budapesti állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és Budapest Főváros Kormányhivatala illetékes kerületi hivatalában álláskeresőként nyilvántartásba vették.

A jogosultság igazolására az illetékes kerületi hivatalok – kifejezetten az ügyfél kérésére – egy erre a célra használható hatósági bizonyítványt állítanak ki. Az új,  „álláskeresők havi bérlete” a BKK bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban kérhető

  • a hatósági bizonyítvány,
  • egy személyazonosításra alkalmas okmány,
  • és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásával.

A bérlet kiváltásához szükséges hatósági bizonyítványt minden hónapban újra meg kell igényelni Budapest Főváros Kormányhivatala illetékes kerületi hivatalában, egészen addig, amíg az álláskeresési időszak tart.

A jogosultság igazolása után a bérletért nem kell fizetni. A hatósági bizonyítvány kiállítását már 2019 decemberében is lehet kérni, azonban a bérlet 2020. január 1-jétől váltható a BKK bérletpénztáraiban és ügyfélközpontjaiban.

Az álláskeresők havi bérletének használata

A havi bérlete Budapest közigazgatási határán belül érvényes az 1-99, 101-299, 900-999, CITY trolibusz, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon és munkanapokon a D2, D11, D12 vonalakon. A bérleten személyazonosításra alkalmas okmány (személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártya formátumú vezetői engedély) száma szerepel, ellenőrzés során a bérletszelvényt és a hozzá tartozó, érvényes okmányt kell felmutatni. Az utasnak rendelkeznie kell a bérlet használata során az igazolással (hatósági bizonyítvánnyal) is.

A bérletet elővételben nem, csak a kiváltás napján kezdődő érvényességgel lehet megvásárolni, továbbá nem lehet cserélni. Az álláskeresők havi bérletének kiváltásához 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítvány mutatható be, amelyre az értékesítők ráírják a bérlet kiváltásának tényét. A bérlet pótlására nincs lehetőség, egy hónapon belül több hatósági bizonyítvány bemutatása esetén sem.

Comments are closed.