Ízes rímek, pergő ritmusok

A két Rákospalotán élő diák, a 15 éves Virág Apollónia és a 12 esztendős húga, Virág Hortenzia nemcsak a nevében, hanem a lelkében is hordozza azt az erdélyi örökséget, melyet 2005-ben a szüleikkel együtt Sepsiszentgyörgyről, majd Köpecről magukkal hoztak.

Virág Hortenzia és Virág Apollónia/Fotó: XV Média, Vargosz

Virág Hortenzia és Virág Apollónia/Fotó: XV Média, Vargosz

– A szüleitek beszédéből csak úgy árad az erdélyi múlt, ti azonban már a nagyvárosiak nyelvét beszélitek. Kitől örököltétek a líra iránti vonzalmat?

Virág Hortenzia: Édesanyámtól, Virág Kingától kaptam az első verseskötetemet, emlékszem, Tranta Julianna „Csigacsapás” című kötetét adta a kezembe, melyből a címadó verset azon nyomban meg is tanultam.

Virág Apollónia: Én is sokat tanultam anyutól, aki fiatalkorában szintén szeretett szavalni, és ezt a tulajdonságát nekünk is átadta.

–  A kerületben kezdtétek a tanulmányaitokat, jelenleg pedig egy újpesti iskolába jártok. Ide is vittétek magatokkal a szavalás örömét?

V.A.: A Szent Korona Általános Iskolában kezdtünk, majd a Károly Róbert következett, jelenleg pedig a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumba járunk. Ott már felfedezték, hogy szeretjük a verseket, mert ennek az iskolának a színeiben vettünk részt nemrég a felvidéki Ipolyságon rendezett Sajó Sándor Versmondó Versenyen.

– Tudtommal ennek a versenynek köszönheted, hogy idén, a Magyar Kultúra Napján a budai Várban te szavalhattad a Himnuszt?

V.A.: Igen, mivel a felvidéki versenyen második lettem, és a versenyt egy szlovák diák nyerte, engem kértek fel a magyar himnusz elszavalására. Nagy élmény volt számomra.

– Rengeteg versenyen indultok, melyeken rendre szép eredményeket értek el. Milyen megmérettetésekre neveztek?

V.H.:Minden iskolai vagy kerületi versenyen, például a Rákospalota Ipartestület által meghirdetett „Édes hazám rólad zeng dalom” versenyen részt veszünk, melyeken általában a második, harmadik helyen szoktunk végezni. Jómagam iskolai szinten mindig első vagyok.

– Van kedvenc költőtök?

V.A., V.H.:József Attila, illetve Zelk Zoltán.

– Általában az Erdélyből jött emberek magukkal hozzák a népzene és a népdal szeretetét is. Ti is így tettetek?

V.A.:Mi is szeretjük a hagyományos zenét és táncokat, de nyitottak vagyunk a modern irányzatokra is. Jelenleg mindketten a Showtime Fitness és Tánc Stúdió versenyzői vagyunk, tavaly az Európa-bajnokságon csapatban mindketten ezüstérmet nyertünk.

 

Comments are closed.