Itt az allergiaszezon

A kellemetlen tünetekkel – orrfolyással, orrdugulással, nyálkahártya- és szemviszketéssel – járó allergia a lakosság ötödét érinti. Aki ezeket tapasztalja magán, első és legfontosabb feladata az allergia típusának meghatározása, amely gyors és fájdalommentes teszttel már 3 éves kortól elvégezhető.
A betegség gyógyszerekkel jól kezelhető, ugyanakkor egyre többen fordulnak az alternatív gyógymódok felé, és választják az allergén­specifikus immunterápiát, a homeopátiát vagy a gyógynövényeket.
A pollen okozta allergia tüneteinek enyhítésére alkalmas a csalántea, a kamillatea, a fokhagyma, a vöröshagyma és – aki bírja az erejét – a torma fogyasztása.
Szintén tanácsos naponta kétszer tengervizes orr­sprayt használni, amely kimossa az orrüregből a lerakódott polleneket, valamint napszemüveget viselni, amely ilyen esetben nem csak az UV-sugárzástól véd.
A pollenallergiában szenvedőknek célszerű a növény virágzásának idején mindennap hajat mosni, hazaérve azonnal ruhát váltani. A kimosott ruhát, az ágyneműket a lakásban szárítani, valamint kerülni a dohányfüstös helyeket.

Comments are closed.