Iszik és vezet?

Az egyik autómárka és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Közlekedéstudományi Intézet által végzett reprezentatív kutatás aggasztó tényt tárt fel a Z generáció közlekedésbiztonsági ismereteivel kapcsolatban. A megkérdezett kamaszok majdnem fele szerint ugyanis simán belefér egy sör után a volán mögé ülni.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó, illusztráció: XV Média, Nagy Botond

A több mint ötezer magyar kamasz körében végzett felmérés a tudatmódosító szerek vezetés közbeni használatát, a fiatalok biztonságiöv-használatával kapcsolatos szokásait, valamint KRESZ-ismereteiket vizsgálta. A Balesetmegelőzési Bizottság kimutatásai alapján hazánkban a balesetek 10 százalékát okozza alkoholos befolyásoltság, a KSH adatai szerint pedig évente átlagosan tíz gyermekkorú halálos áldozata van a közlekedési baleseteknek.
Ezen adatok ismeretében aggasztó, hogy a felmérés során megkérdezett fiatalkorúak 46,4 százaléka szerint nem veszélyes egy sör elfogyasztása után volán mögé ülni. Ráadásul a válaszadók 20 százaléka gondolja, hogy ez a helyzet még fél deciliter tömény szeszes ital után is tulajdonképpen veszélytelen.
A reprezentatív kutatás arra is rákérdezett, hogy a kamaszok ültek-e már alkoholos befolyásoltság alatt álló vezető mellett. A válaszokból kiderült, hogy a fiatal válaszadók közel negyede ült már ittas sofőr mellett, aki az esetek felében egy idősebb családtag volt.
A felmérés biztonságiöv-használatot firtató kérdéseire adott válaszok jóval biztatóbb képet festenek. A megkérdezett fiatalok 90 százaléka rendszeresen használ biztonsági övet, a többiek azonban ritkán vagy egyáltalán nem használják az életmentés szempontjából kulcsfontosságú eszközt, melynek hiánya a halálos kimenetelű balesetek közel felében játszik szerepet.

Comments are closed.