Ismét vitákkal telt meg az ülésterem

Tavaly november után ismét vitákkal telt meg a polgármesteri hivatal díszterme – ülésezett a képviselő-testület.

Közel nyolc hónap után ült újra össze a képviselő-testület. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatti (második) vészhelyzeti időszak előtt november 3-án tanácskoztak utoljára a képviselők. Nem sokkal később kihirdették a veszélyhelyzetet és ennek során nem ülésezhettek sem a testületek, sem a bizottságok. A feladat- és hatáskörükben a polgármester járt el, így minden döntést Cserdiné Németh Angéla hozott meg. A döntések meghozatala előtt konzultált a testület valamennyi tagjával (ezeket összegyűjtve itt találják meg.) A kormány június elején oldotta fel a korlátozást a testületekkel kapcsolatban (a veszélyhelyzet még fennmarad), így a képviselő-testület ülésezési rendje szerint június utolsó csütörtökére össze is hívta a tanácskozást a polgármester.

Fotók: XVMÉDIA, Vargosz

A veszélyhelyzet alatti döntések szóba kerültek a napirend előtt felszólaló Cserdiné Németh Angéla beszédében is. A polgármester elmondta, valamennyi, a testület nevében polgármesteri hatáskörben meghozott döntésnél kikérte a képviselők véleményét, akik képviselők leadhatták szavazataikat, sőt, egy véleménykérő lapon véleményezhették az előterjesztéseket. “Sajnálom, hogy gyakorlatilag egyetlen olyan előterjesztés sem akadt az elmúlt fél évben, amelyhez bármiféle véleményt, hozzászólást fűzött volna a Fidesz-frakció, csak a demagóg megjegyzésekig jutottak” – mondta a polgármester.

Beszédében megemlékezett róla, hogy koronavírus-járvány következtében sajnos a kerületünkben is több családot ért pótolhatatlan, feldolgozhatatlan veszteség. Gyászoljuk mindazokat a kollégákat, ismerősöket, családtagokat, akik a járvány áldozataivá váltak. Őszinte együttérzését és részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. A járvány kapcsán a köszönet is fontos szerepet kapott: mindazoknak köszönet jár, akik példamutató helyállást tanúsítottak és a közösségért, egymásért végezték munkájukat köztisztviselőként, közalkalmazottként, civil egyesületként és magánemberként.

 

Cserdiné Németh Angéla szót ejtett a gondokról is: a kormányzati elvonások miatt az idei évben legalább 3,5 milliárd forinttal szűkebb az idei büdzsé, és ellenzéki vezetésű településként  esély sem volt a kormányzati kompenzációra. “Nekünk, itt a XV. kerületben lassan harmadik éve van tapasztalatunk arról, mit jelentenek a kormánypárti szavak és tettek, milyen súlya van a kormányzati ígéreteknek, és mekkora a helyi fideszes képviselők lobbiereje: a kerületnek soha semmit nem tudtak vagy nem is akartak kijárni. Átéltük ezt a 2019-es kerületi költségvetés majd 10 hónapon át tartó blokkolásakor, aztán a kormányzati elvonások bejelentésekor 2020-ban és 2021-ben ugyancsak” – mondta a polgármester.

A járvány közepette, az elvonások ellenére is sikerült sokat előrelépni. Több eredményt felsorolt a polgármester, például a befejezéséhez közeledő Szilas-patak menti szennyvízfőgyűjtő-építést. Elkészült az Istvántelki P+R és Bike+Ride parkoló első üteme, folyamatban van a Bocskai utca, a Deák utca és az a Eötvös utca felújítása. Az év végére befejeződhet a fővárosi kezelésben lévő Drégelyvár utcai felüljáró rendbetétele is, folynak a munkák a Hősök úti két orvosi rendelő épületében. A fővárossal közös beruházásban megvalósulhat a Wesselényi piac környezetének évek óta húzódó megújítása. Fontos  lépés volt, hogy tavasszal három háziorvos költözhetett be asszisztenseikkel a Hubay Garden lakópark földszintjén kialakított helyiségekbe. A beruházás második ütemében egy 450 négyzetméteres komplexumba  költöznek a Sződliget utcából a gyermekorvosok, illetve a védőnők. Emlékeztetett, erre a megoldásra a Deák utcai torzó kiváltása miatt kényszerült az önkormányzat.

“Mi ezután is folytatjuk a munkát a kerületért és az itt élőkért: meggyőződésem, hogy ez az, ami önmagáért beszél, ez az igazi, valódi politika lényege és értelme. Továbbra is építkezünk és fejlesztünk, még ha idén a tervezettnél szerényebb mértékben is, akkor is, ha egyes beruházásokat, felújításokat a kormányzati elvonások miatt kénytelenek vagyunk jövőre halasztani” – mondta Cserdiné Németh Angéla, aki azt is hozzátette, a kerület  szociális hálója nem fog sérülni a jövőben sem.

Napirend előtti felszólalásában Makai Ferenc bejelentette, hogy kilépett a Mindenki a Tizenötödikért-frakcióból és függetlenként folytatja a munkát. Lehoczki Ádám, a Fidesz frakcióvezetője is mindenkinek köszönetet mondott, és arra kérte a testületet, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek meg a járvány áldozatairól. A politikus azt is állította, hogy nem igaz, hogy a Fidesz képviselői semmilyen észrevételt nem tettek, minden esetben – igaz, nem a megadott a képviselői véleményekre kialakított formanyomtatványon – reagáltak az előterjesztésekre.

A napirendi pontok sorában az első a 2021-es költségvetés első módosítása volt – erre részben a tavalyi büdzsé maradványának beépítése, részben a rendelet elfogadása óta érkezett támogatások előirányzatosítása miatt volt szükség. Kiegészítő javaslatként bekerült a Spirálházban működő szociális mosoda bezárása, Makai Ferenc kérte ennek visszavonását, mert ez sokaknak segítséget jelent. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: naponta 10-15 ember veszi igénybe a szolgáltatást, így annak rentábilis fenntartása nem lehetséges – márpedig 10 millió forintot költ erre a célra az önkormányzat éves szinten.  A vitában előkerültek a Hősök úti rendelők felújításával kapcsolatos gondok.

Ismertetve a helyzetet Benedekné Bagyinszky Márta főosztályvezető elmondta, a munkálatok forrása központi támogatás, így szigorú ütemezés és elszámolási kötelezettség mellett zajlik. A kivitelezőt természetesen közbeszerzés során választották ki tavaly évvégén, és 2021 elején kezdődött a munka, a befejezés határideje december 31. A döntés az volt, hogy a földszinten a rendelők működjenek azalatt is, hogy a tetőfelújítás elkezdődik, de nagyon esős időszak érkezett tavasszal, ez okozta a gondokat. Sokszereplős a folyamat és sok szereplő közösen döntött az ütemezésről a határidők betartása érdekében.

A hivatal és intézmények működése is terítékre került: elfogadták a polgármester hivatal 2020-as beszámolóját, illetve az Egyesített Szociális Intézmény SzMSz-ének módosítását. Utóbbira azért került sor, mert a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó irodájának neve, funkciói megváltoznak és kibővülnek, így a jövőben Mentálhigiénés Tanácsadó (MenTa) néven működik tovább. A MenTa mentálhigiénés tanácsadás keretében végez majd prevenciós munkát, ifjúságsegítést, pályaorientációt a 14 éven felüli kamaszok, fiatal felnőttek, az aktív korúak körében, felső korhatár megkötése nélkül.

A képviselők  elfogadták a második féléves testületi munkarendet is:  összesen 5-ször üléseznek, október, november és december hónapokban 1-1-szer, míg szeptemberben kétszer.

Egy nagyobb horderejű intézményi átszervezésről is döntöttek csütörtökön: az eddig költségvetési szervként működő Csokonai Kulturális Központ (CSKK) 2021. december 31-én megszűnik és a közművelődési feladatokat az eddig XV. Média Kft. néven ismert, százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég látja majd el. A CSKK munkavállalói átkerülnek a gazdasági társasághoz, az átadás előtti munkakörrel és illetménnyel. Az XV. Média Kft. a jövőben Csokonai Kulturális és Kommunikációs Nonprofit Kft. elnevezéssel működik tovább.

A polgármester elmondta, tájékoztatta az intézményt a változásról, és természetes, hogy esetleges félelmeket kelt egy ilyen horderejű átszervezés. “Szükségszerű változtatás előtt állunk, és ebben a folyamatban kérem most a támogatásukat. Még az engem támogató frakció képviselőitől is sokszor kapom azt a kritikát, hogy a legtöbbször nem gazdasági, vállalkozói szemmel gondolkozom kérdésekről. Azt hiszem, a jelen előterjesztésnél nincs jobb bizonyíték arra, hogy munkatársaim és a hivatal segítségével képesek lehetünk arra, hogy az egyre romló gazdasági és önkormányzati támogatási rendszerben szabadabb, rugalmasabb gazdálkodási lehetőséget teremtsünk egy speciális szféra, a kultúra területén” – mondta a polgármester. Cserdiné Németh Angéla kifejtette, egy integráltan működő, egymás hozzáadott értékeire építő kulturális, kommunikációs és rendezvényszervező gazdasági társaság 3-4 év munkájával eljuthat arra a szintre, hogy a testület bevételi kötelezettséget is előírhat a számára. “A világ változik, és mindenki arra tart, amerre mi is haladni készülünk” – mondta a polgármester, hozzátéve, több kormánypárti vezetésű településen is járt az önkormányzat vezetése, és áttekintették a tapasztalatokat, ahol nonprofit önkormányzati cég látja el a közművelődési feladatokat. A cél egy tematikusan felépülő kerületi kulturális rendszer, a párhuzamosságok kiküszöbölésével. Ez lehetőséget teremt egy valóban civil ház kialakítására, egy tanoda és tehetséggondozó ifjúsági központ létrehozására, valamint egy inkubátorház megalakítására a független műhelyeknek, miközben a kerület olyan örökségei is méltó kezekbe kerülnek, mint a Madarász-hagyaték elemei.

A vitában Lehoczki Ádám azt kérdezte, hány munkavállaló elbocsátásával jár az átszervezés – válaszul Cserdiné Németh Angéla elmondta, az előterjesztésben is szerepel, mindenkit átvesz az új cég. Csonka László (Fidesz) kijelentette, súlyos hiba azt mondani, hogy nem jól működik a Csokonai, szerinte vannak olyan értékei a CSKK-nak, amelyek csak rá jellemzőek, fontosak. Szilvágyi László az átszervezés törvényi hátteréről beszélt a fideszes képviselőtársakat megszólítva: “Önök kivágták a közművelődési dolgozókat a közalkalmazottak közül, ha ez nem történik meg, akkor most nem beszélünk erről az átszervezésről.” Szilvágyi László (Mindenki a Tizenötödikért) egyetértett a szakmai iránnyal, de az alapos szakmai előkészítést hiányolta, így nem szavazott végül az előterjesztésről. Makai Ferenc (független) tájékozódott, mert neki voltak kétségei a folyamattal kapcsolatban, azonban megnyugtató válaszokat kapott megszavazza a bizalmat, illetve az előterjesztést. “Fontos a kultúra, de fejlődni kell” – tette hozzá. Gyurkó Dániel a párbeszéd fontosságát emelte ki a folyamatban, ő szintén azt mondta, tájékozódott az átalakításról és ennek tudatában megszavazza az előterjesztést. A vita a szakmai érvekről gyorsan a személyeskedésbe fordult, így például az XV. Média Kft-t június 1-e óta vezető Beke Károly végzettségéről folyt egy idő után.

A CSKK-t jelenleg vezető Bezerédi Erika is szót kapott, aki azt hangsúlyozta ki, hogy az intézmény önállósága megszűnik a döntéssel. Felszólalhatott Beke Károly is, aki azt mondta, sokkal több érték van a Csokonaiban, mint amilyen szinten zajlott ez a politikai vita. Azt javasolta, legyen mindenki büszke ezekre az értékekre és ezekre, valamint a Csokonai vezetésére, tudására, az ott dolgozókra támaszkodva jön létre az új felállás.

Az építési szabályozás kétszer is szerepelt a témák között. Áttekintették a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) módosításával kapcsolatos véleményeket. A KÉSZ-t a Fő út-Széchenyi tér-Bácska utca-Deák utca által határolt telektömbre vonatkozóan tervezi módosítani a testület a Széchenyi tér 4/a és 4/b alatt tervezett új Plébánia és Közösségi házzal kapcsolatban. Valamint a korábban elindított folyamat befejezéseként módosították a településkép védelméről szóló rendeletet is. Erre elsősorban a Palota Liget fejlesztési terület szabályozása érdekében volt szükség, illetve beépítik a rendelet alkalmazása során szerzett tapasztalatokat és négy új XV. kerületi építészeti emlék kerül egyedi védelem alá.

Lezárult a civil szervezetek 2021-es támogatására kiírt pályázat, a testület döntött a támogatásokról.

Ingatlaneladásokról is döntés született: a 2021. évi költségvetés teljesítéséhez szükségessé vált, hogy egyes, nem alapellátást veszélyeztető, stratégiai jelentőséggel nem bíró üzleti célú ingatlanokat eladjon az önkormányzat. Az elidegeníteni tervezett ingatlanok: Bocskai utca 22.,  Közvágóhíd utca 15., Öregfalusi utca 18., Szerencs utca 27. Ezeket árveréses eljárásban értékesíti az önkormányzat, az induló összegek összesen 160 millió forintot tesznek ki.

Comments are closed.