Iskolázott elővigyázatosság

Emelkedett a koronavírussal összefüggésben a napi új fertőzöttek száma Kínában, de az egy napon belül jelentett gyógyultak száma továbbra is meghaladja az új betegekét – írja az MTI.  Egy nappal azt követően, hogy a napi új fertőzöttek száma 394 esettel csaknem egy hónapos mélypontra csökkent, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság február 21-én közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén 889 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 75 465-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 118 halálozással a járvány immár 2236 életet követelt.

A XV. kerületben is sok kínai lakik, gyermekeik pedig a Magyar – Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban tanulnak. Az iskola igazgatónője Erdélyi Zsuzsanna elmondta: az intézményben kiemelt figyelmet fordítanak a gyakori kézmosásra, melyhez fertőtlenítő hatású szappant használnak. A kínai tanulók szülei e-naplón keresztül értesítést kaptak, hogy azok a családok, akikhez Kínából rokonok, vendégek, ismerősök érkeztek, a lappangási idő alatt ne küldjék gyermekeiket iskolába. A pedagógusok kérését az érintett szülők nyugtázták, és e téren is együttműködésükről biztosították az intézményt.

– A tananyagot e-naplón keresztül továbbítjuk az érintett tanulók részére, és az iskolába jövetelüket követően a tanárok gondoskodni fognak az esetleges lemaradások pótlásáról. Egy újonnan felbukkanó fertőző betegséggel szemben mindenkiben van fenntartás, melynek mértéke egyénenként eltérő. Úgy gondoljuk, ez természetes. Az iskola kínai pedagógusai minden kínai tanuló családjával kapcsolatba léptek, és összegyűjtötték az erre vonatkozó információkat. Közben az iskolában is megelőző intézkedések történtek, az elmúlt napokban az intézményt teljes körűen fertőtlenítettük, és felvettük a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hogy az útmutatásukat kérjük az esetleges további tennivalók vonatkozásában. Ezen kívül a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége is napi kapcsolatban áll velünk, a külképviselet felajánlotta segítségét az iskola zavartalan működésének biztosítása érdekében – nyomatékosította az igazgató.

Ijedtségre nincs ok, koronavírus-fertőzést ugyanis még nem regisztráltak Magyarországon, ennek ellenére állami, önkormányzati és intézményi szinten is minden óvintézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a fertőzés a jövőben is elkerüljön majd bennünket.

Comments are closed.