Iskolanévadó lehet Gerecze Péter

Pestújhely egyik alapítója, Gerecze Péter régész, művészettörténész születésének 160. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést egykori házánál, a Szűcs István utca 16. szám alatt május 23-án.

Szusza József/Fotó: XV Média, Vargosz

Szusza József/Fotó: XV Média, Vargosz

– A pestújhelyi lokálpatrióták régóta szeretnének emléket állítani Gerecze Péternek, ezért kezdeményezték, hogy a Pestújhelyi Általános Iskola vegye fel a városrész egyik alapítójának nevét – tudtuk meg Szusza Józseftől, a megemlékezést szervező Pestújhelyi Pátria Egyesület tagjától. A névváltoztatás nem megy egyik napról a másikra, több hivatallal kell egyeztetni ez ügyben, de az egyesület nagyon bízik benne, hogy sikerrel járnak.

Az emlékező ünnepségen Kiss Emília, a Rákospalotai Múzeum vezetője Gerecze szakmai munkájáról beszélt, Szusza József pedig a tudós személyes, civil életéről mesélt az egybegyűlteknek. Felcsendültek I. világháborús katonadalok is, amelynek Gerecze korai, tragikus halála adta az apropóját. Ugyanis az I. világháborút követően az Észak-Pesti Kórház területén szanatórium működött, ahol háborús sérülteket és tbc-s betegeket ápoltak. Gerecze gyakran járt hozzájuk látogatóba, így kapta el 58 évesen a gümőkórt, amely 2 hónap leforgása alatt 1914. november 2-án végzett vele.

Gerecze Péter Pestújhely közéletének meghatározó alakja volt, a település önállósodásának kivívásában jelentős szerepet töltött be. Régészként a kerületben is igen komoly feltáró munkát végzett, többek között római és avar kori leleteket tárt fel, melyeket ma is őriz a Rákospalotai Múzeum.

Comments are closed.