Iránytű a fiataloknak

 

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte október 28-án a InSpirálházban az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ égisze alatt működő Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája (MUFTI). A jubileumi összejövetelen az emlékek felidézése mellett a játék és a torta sem maradt el. Lapunknak az elmúlt negyed évszázadról Gráczer Irma, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója számolt be.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A MUFTI létrehozását a Csokonai Művelődési Központon belül működő Végvár Ifjúsági Ház fiatalokkal foglalkozó népművelő szakemberei kezdeményezték, látva a ’80-as évek végétől egyre súlyosbodó ifjúsági munkanélküliséget. Tekintettel arra, hogy az Újpalota centrumában működő közösségi házban kapott helyet az ifjúsági iroda, bátran jöttek az érdeklődők, olyanok is, akik egyébként távol tartották magukat a hivataloktól – tájékoztatott az igazgató.

Az iroda 1996 áprilisában került át az Újpalotai Családsegítő Szolgálathoz. Öt év alatt sikerült a szakmai tartalom főbb irányvonalait kialakítani, elérni, hogy négy főállású szociális munkás státusszal működjön az ifjúsági tanácsadás.

Ezenkívül külsős segítőként egy pszichológus, egy jogász, valamint több tanfolyamszervező is állandó tagja lett a csapatnak. A különböző programokat pályázati forrásokból tudták megvalósítani. Az iroda helyileg Újpalotán, a lakótelep szívében, alapvetően a kerület lakosságát szolgálta, de az igénybe vevők köre ennél szélesebb, mivel Budapesten a MUFTI volt az egyetlen olyan szociális intézmény, mely speciálisan a fiataloknak segített az elhelyezkedésben.

Az igazgató arra is kitért, hogy az évek alatt az iroda szolgáltatásai nem változtak. A hozzájuk fordulók zöme az iskoláit 1-2 éve abbahagyó, már nem tanuló és stabil munkahelyet sem találó, kallódó, állástalan 16-25 éves fiatalok. Az eltelt évek alatt a társadalom, az ifjúság helyzete és a munkaerőpiac azonban sokat változott. Így a jövőben a bevált szolgáltatások mellett még nagyobb hangsúlyt helyeznek a pályaorientációs konzultációra, mindemellett erősíteni kívánják az iskolai, valamint az utcai szociális munkát, ezenkívül közösségi teret nyújtanak a fiatalok számára.

Comments are closed.