IR – fókuszban az életmódváltás

Az inzulinresztisztencia (továbbiakban IR) napjainkban sokakat érintő, gyakran megjelenő kór. Ha valakinél diagnosztizálták a betegséget, nem vagy csak ritka esetben ír fel gyógyszert a kezelőorvos, ugyanis hazánkban egyetlen olyan gyógyszer sincs forgalomban, amely kifejezetten az IR kezelésére szolgálna. A betegség ellen ezért egészséges életmóddal, helyes táplálkozással, valamint a fizikai aktivitással vehetjük fel a harcot.

Böjtölés/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A rendszeres testedzést azért nem úszhatjuk meg, mert ez növeli a sejtek inzulinérzékenységét. Így az IR terápiájának egyik alappillére a kardio- és erősítő edzést is magába foglaló rendszeres testmozgás, a másik pedig a megfelelő táplálkozás. IR esetén az egészséges táplálkozási irányelveknek megfelelő étkezés a cél, az alkatnak megfelelő energia (túlsúly esetén cél a normál testsúly elérése), valamint szénhidrát bevitelével – tudtuk meg Szabó Krisztinától, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusától. Nőknél ez átlagosan napi 140-160, férfiaknál 160-180 gramm szénhidrátot jelent, melyet érdemes napi 5-6 étkezésre elosztani.
Mindenképp kerülendők a hozzáadott cukrot, mézet tartalmazó ételek és italok, valamint a fehér lisztből készült termékek fogyasztása.
A szénhidrátok minőségét tekintve az úgynevezett lassú felszívódású szénhidrátforrásokat (teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, szárazhüvelyesek) kell előnyben részesíteni, ugyanis ezek mérsékelten emelik meg a vércukorszintet.
A kategóriába tartozó, gyors felszívódású társaikat meghatározott mennyiségben (legfeljebb 200 gramm gyümölcs vagy 2 deciliter tej/kefir/joghurt) javasolt fogyasztani, és azokat – az inzulinérzékenység napszakos ingadozása miatt – az étrendbe napközben (tízóraira, ebédre vagy uzsonnára) beilleszteni.
A felszívódás sebességét (így a bevitt táplálék vércukoremelő hatását) csökkenthetjük, ha kiegészítjük valamilyen rost-, illetve zsírtartalmú nyersanyaggal (például gyümölcs és korpás keksz, olajos mag és ­sajt).

Comments are closed.