Ingyenes szűrés

Harmadik éve tartanak a Rákos úti Szakrendelőben szűrőprogramot, amelyek népszerűek a lakosság körében. Dr. Wallner Éva kardiológus főorvos, a szűrések kampányvezetője elmondta, hogy 2014-ben a szűréseken mintegy ezer fő vett részt, akik közül több mint százötvennél diagnosztizáltak valamilyen betegséget.

Szűrés/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Szűrés/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A legtöbben a vérnyomás- és EKG-szűréseken, valamint a rizikófaktor-szűréseken akadtak fenn – mondta a szakember. – Az előbbieken a szűrésre jelentkezők 42,5 százalékánál, az utóbbin pedig 42,8 százalékánál találtak valamilyen egészségügyi problémát.
A szakrendelő vezetése már kidolgozta a 2015-ös szűrőprogramot, mely márciusban a légzésfunkciós vizsgálattal kezdődik, és a nyári szünet kivételével egészen decemberig tart. A ciklusban lesz vérnyomás- és EKG-, bőr­elváltozás, anyajegy-, me­la­noma- és egyéb bőrrák, érszűkület, demencia-, emésztőszervi és szájüregi rákszűrés. Az egyes szűrések időpontjáról és helyéről előzetesen tájékoztatják az érdeklődőket. A programot a Rákospalota – Pestújhely – Újpalota Egészségvédelmi Közalapítvány is támogatja.
– A szűrővizsgálatok idén is havonta változnak, de egy-egy betegség vizsgálata egészen addig tart majd, míg a tárgyhónapban bejelentkezett utolsó beteg szűrése is megtörténik – mondta a szakember.
A szűrővizsgálatok idén is ingyenesek, és nem kell beutaló sem. A cél pedig, hogy a betegségeket korai stádiumban kiszűrjék, és a kezeléseket minél korábban ­elkezdjék.

Comments are closed.