Ingyenes CT-vizsgálatok a kerületben

Jó hírről számolt be Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere, aki Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen arról tájékoztatta a kerület lakosságát, hogy az önkormányzat saját forrásából nyáron üzembe helyezett diagnosztikai gépére (CT-re) a főváros az állammal kötött egyezség keretében 74 millió forint értékben kapacitást vásárolt.
– Rendkívüli időket élünk – mondta a polgármester –, ami tőlünk is nagy felelősséget kíván. Ezt a fővárossal közösen naponta vállaljuk, és a budapesti lakosok tudhatják, hogy számíthatnak ránk. Az is beigazolódott, hogy csak magunkra támaszkodhatunk, a kormányra nem. Így volt ez akkor is, amikor önerőből voltunk kénytelenek megvásárolni és üzembe helyezni egy CT-gépet a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény Rákos úti telephelyére.

Tóth Imre, Cserdiné Németh Angéla, Karácsony Gergely és Havasi Gábor                                                                                                          Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Egy évvel ezelőtt olyan megállapodást sikerült kötnünk a kormánnyal, melyből a képalkotó diagnosztikai – CT- és MR-eljárásokat finanszírozni tudjuk a budapesti polgárok számára – tette hozzá Karácsony Gergely főpolgármester. – Már eddig is sok állampolgár életét keserítette meg, hogy nem jutott időben a diagnosztikai vizsgálatokhoz. Most örömmel jelentjük be, hogy a kapacitásvásárlások révén elindítjuk a várólista-csökkentő projektünket, melynek köszönhetően 10 napon belül mindenki CT-vizsgálathoz és eredményhez juthat – mondta a főpolgármester.
Ez azt jelenti, hogy a XV. kerület által saját forrásból megvásárolt és üzembe helyezett CT-berendezés működtetéséhez a főváros 74 millió forinttal járul hozzá. Ebből az összegből 1315 diagnosztikai eljárást tud majd a kerület finanszírozni.
A vizsgálatok azért fontosak, mert így megelőzhető lenne, hogy olyan sokan haljanak meg daganatos betegségekben, mint jelenleg – erről már Havasi Gábor fővárosi egészségügyi tanácsnok beszélt. Lesújtó adat, hogy az EU-ban nálunk a legnagyobb a daganatos megbetegedések aránya, és az ebből következő halálozás; csak tavaly több mint 5000 budapesti vesztette életét ilyen okból. A mostani megállapodással évente 1313 eljárás finanszírozását biztosítják a XV. kerületben.
A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a kormánnyal kötött – összesen 50 milliárd forintos – megállapodás keretében további 630 millió forintos forrás jut a XV. kerületi járóbeteg-ellátás fejlesztésére. Ez azt jelenti, hogy megújul a Hősök útja 1. alatti rendelő, és ott szájsebészeti centrumot hoznak létre.

Comments are closed.