Indexeljünk!

Manapság az autósok által leggyakrabban elkövetett szabálytalanság, ami nemcsak bosszantó, hanem baleset forrása is lehet, az irányjelző használatának mellőzése. Az index információt ad autóstársainknak, a közlekedésben pedig nagyon fontos, hogy tudjuk, mire készül a másik.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az irányjelző tulajdonképpen az autósok legfontosabb kommunikációs eszköze, ebből adódóan, ha nem használjuk, rengeteg kellemetlen, de akár veszélyes helyzetet is előidézhetünk – szögezi le Hernádi Zsuzsa, a Safdrive Kft. ügyvezetője.
A KRESZ előírásai szerint az index használata kötelező minden elindulásnál, azaz a közlekedésbe való becsatlakozásnál, minden megállásnál, azaz a forgalom elhagyásakor – még akkor is, ha tényleges irányváltoztatást nem hajtunk végre –, valamint irányváltoztatás előtt. Ez utóbbi kategóriába tartozik a terelővonal elhagyása, az úttest szélének vagy a képzeletbeli felezővonalnak átlépése, forgalmi sáv változtatása, másik útra kanyarodás, főútvonalról való letérés, a körfogalom elhagyása. A felsoroltakon kívül is beszélhetünk irányváltoztatásról, például ha nagy ívben akarunk kikerülni egy kerékpárost vagy motorost, vagy ha úgy lépünk át egy másik sávba, hogy közben egyenesen haladunk. Kötelező indexelnünk akkor is, ha a kanyarodó főútvonalat szintén egy nyíl­egyenes úton hagyjuk el.
– Sokan akkor is indexelnek, ha a kanyarodó főútvonalon haladnak tovább, ez azonban a KRESZ szerint nem szabálytalan, nem minősül megtévesztésnek, csupán többlettájékoztatásnak – mondja a szakember.

Comments are closed.