Így változik az élet 2019-ben

Emelkedett a minimálbér, a gyed és a diplomás gyed összege, megjelent a gyod. Változott a cafetéria, emelkedett a népegészségügyi termékadó január elsejétől.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított minimálbér kötelező legkisebb összege 2019. január 1-jétől havibér esetén 149 000 forint, hetibérnél 34 260 forint, napibérnél 6 860 forint, míg órabérnél 857 forint.

A legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum január 1-jétől havibér esetén 195 000 forint, hetibér esetén 44 830 forint, napibér esetén 8 970 forint, órabér esetén 1 121 forint.

Emelkedtek a családtámogatások is. Január elsejétől a gyed maximális összege eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedett. A diplomás gyedet az érintettek már a gyerek kétéves koráig igénybe vehetik.

A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelent a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Mindemellett januártól havi 40 ezer forintra emelkedett a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) idén már a kétgyermekes családok is felvehetik a 10 millió forintos támogatott kamatozású hitelt. A nagycsaládosok kedvezményes hitelét pedig 15 millió forintra emelték.

Változott a cafetéria-rendszer. A Szép-kártyákra utalt pénz adómentes maradt csakúgy, mint például a bölcsődei vagy óvodai ellátásra és az önkéntes pénztárakba fizetett összeg. Januártól azonban az Erzsébet-utalvány, a helyi bérletek kifizetése vagy az albérlettámogatás után a munkáltatóknak már adózniuk kell.

Több termék és szolgáltatás áfája csökkent: kevesebb lett a bankadó, 20 ezer forintig pedig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól. Januártól az UHT, vagyis a hosszan friss, hűtést nem igénylő tejek áfája 5 százalékra csökkent.

Ugyanakkor január elsejétől húsz százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó, közismert nevén a chipsadó. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi kockázatot jelentő ételekért és italokért – például az energiaitalért, szörpért, cukros üdítőkért, cukrozott kakaóporért vagy ételízesítőért – többet kell fizetni a boltokban.

Comments are closed.