Idén már könnyebben pályázhatnak a civilek

A kisebb civil szervezeteknek kétszázezer forintos egyszerűsített támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a nagyobbaknál összevonják a korábbi működési és szakmai célú támogatást. Többek között ez is kiderült január 8-án a kerületi Civil Kerekasztal beszélgetésen.

Január első felében, vagyis napokon belül megjelennek az aktuális pályázatok a civil szervezetek működési és szakmai programköltségeinek támogatására. Idén ugyanis egyesítik az eddig külön létező szakmai és működési célú pályázatokat, és az idei év pályázati kerete megközelíti a hatmilliárd forintot. Az eddigiekhez képest azonban jó pár változás lesz a pályázatok menetében és lebonyolításában. A dokumentumok pontos kitöltésére épp ezért érdemes felkészülni, ehhez adott útmutatót Bognár-Szilárd Boglárka, a Budapesti Civil Információs Centrum pályázati szaktanácsadója az érdeklődőknek, kollégájával Bálint Eszter projektszervezővel.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az előadásából kiderült, a kisebb szervezetek, egyesületek, alapítványok által benyújtott pályázatok, ha megfelelnek a feltételeknek, a keret kimerüléséig, gyakorlatilag automatikusan évi kétszázezer forint támogatást nyerhetnek el. Az egyszerűsített támogatásra nem országos hatókörű szervezetek pályázhatnak, amelyek két évre visszamenőleg rendelkeznek számviteli beszámolóval, és éves bevételük nem éri el az ötmillió forintot.

A pályázatokat továbbra is az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren keresztül (EPER-ben) kell feltölteni. A pontos beadási határidőket a hivatalos kiírások fogják tartalmazni, az összevont támogatási pályázat vélhetően január 16-án nyílik meg és február 15. a határideje, az egyszerűsített támogatásnál február 16. és március 15. az időpont. Bővebben civil.info.hu/palyazatok

Németh Angéla polgármester a fórum végén kiemelte, hogy nagyon hasznosnak tartotta az információkat, és mindent megtesz annak érdekében, hogy önkormányzat 2019-ben is a tavalyi összeget, 10 millió forintot tudjon fordítani a helyi civil szervezetek támogatására. Pallos Judit helyi civil referens pedig az önkormányzati 2018-as Civil pályázatok támogatásainak január 15-i elszámolására hívta fel a figyelmet.

Comments are closed.