Húsz perc alatt a belvárosba

Az Újpalota – belváros gyorsvillamos kiépítéséről tartottak lakossági tájékoztatót október 7-én a városháza dísztermében. Az önkormányzatot, a Főpolgármesteri Hivatalt és a Budapesti Közlekedési Központot képviselő szakemberek zsúfolásig telt nézőtér előtt ismertették a terveket.

Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerint Újpalota lakosságát már a ’70-es évek óta azzal hitegetik, hogy a városrészt és a belvárost összekötő kötöttpályás közlekedést építenek. Elképzelések szerint vagy villamos, vagy metró épült volna, most azonban az előbbi megvalósítása körvonalazódik, ugyanis az Astoria–Újpalota villamos-összeköttetést az Európai Unió is támogatja.

gyorsvillamos

Látványterv a tervezett villamosvolnaról

A projekt terveit készítik, 2016 őszére a kiviteli tervek is megvalósulhatnak, az első „kapavágásokra” 2017 első negyedévében kerülhet sor. László Tamás országgyűlési képviselő és Hajdu László polgármester szerint, ha a projekt a terveknek megfelelően alakul, akkor Újpalota lakossága 2018 karácsonyára gyorsvillamossal gazdagodhat.

A kötöttpályás közlekedés kiépítését a nagy utasforgalom, az utazási idő csökkentése és a buszforgalom ritkítása indokolja. Az új villamossal 20 perc alatt lehetne Újpalotáról a Blaha Lujza térre eljutni. Az új eszköz nemcsak korszerű, hanem esztétikus is lesz, a villamossínek közötti részt füvesítik és fedett megállókat építenek.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A részletekről kiderült, hogy bár a Szilas park és a Késmárk utca között a Nyírpalota utcában készen van a villamos nyomvonala, addig a Drégelyvár utca Pestújhely felőli oldalán egy sor házat le kell bontani. A kerületet Zuglóval összekötő felüljárót is elbontják, a villamost és az autóforgalmat pedig aluljárón viszik majd át a vasút alatt.

Comments are closed.