Húsvéti ízkavalkád 

Sonka, tojás, torma, fonott kalács és friss tavaszi zöldségek, ezek hazánk hagyományos húsvéti ételei, melyek megtalálhatóak minden magyar család ünnepi asztalán. Más országok néphagyománya azonban ennél sokkal színesebb. A különböző nemzeteknél ugyanis nagyon érdekes szokásokat ismerhetünk meg, ha betekintünk a tradícióikba.

Jó barátaink, a lengyelek például különleges asztaldísszel emlékeznek meg a húsvétról, és vajból faragnak bárányt, melyet rendszerint az asztal közepére helyeznek. Míg Németországban a bárány szimbolikája egy édes sütemény formájában ölt testet, de sok család tányérjában helyet kap a báránysült is. Nagycsütörtökön pedig igen különleges szokásnak hódolnak a németek, aznap csak zöld színű ételeket esznek, például spenótot vagy brokkolit.

Talán nem meglepő, a franciáknál is a bárányé a főszerep, az egyik legkedveltebb fogás a bárányragu és a sült báránycomb provence-i fűszerrel elkészítve. A húsvéti sonka is népszerű náluk, kakukkfű, babérlevél, fehérbor, petrezselyem és fokhagyma az igazai francia sonka titka.

Sonka, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az olaszok azonban galamb alakú, mandulával és cukorral megszórt, aszalt gyümölcsökkel készített, tojáslikőrös krémmel töltött kalácsra esküsznek ilyentájt. Kicsit délebbre, Spanyolországban a bárány mellett a sonkával és kolbásszal töltött kis batyuk hódítanak. – A spanyolok édességként tejes és citromos krémet fogyasztanak, amit egy csipetnyi fahéjjal bolondítanak meg. Miközben északon Svédországban tejszínhabbal töltött édes zsemle marcipánnal dukál – derül ki a nemzetiségek konyhájából írt feljegyzé­sekből.