Hűsítő nyári édességek

Magyarországon az egy főre jutó jégkrémfogyasztás átlagosan évente 3-4 liter, jellemzően a melegebb nyarakon nagyobb a hideg édességek iránti kereslet. A GfK Hungária Piackutató Intézet szerint a lakosság körében a vegyes ízesítésűek a legnépszerűbbek, a sláger a klasszikus vanília és csokoládé keverék.
A jégkrém eredete a fagylalt történetével kezdődik, melyet először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből. A gasztronómiai evolúció során az ízesített jégkása és jeges-vizes keverék a mindannyiunk által kedvelt krém állagú, hűtött édes készítménnyé vált.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A gombócos fagylaltok előállítása az olaszoktól származik, jégkrémet pedig Amerikában készítettek először, amikor a XIX. század második felében elkezdte termelését az első hivatalos jégkrémgyár. A fagylalt és a jég­krém szavakat gyakran szinonimaként használják, pedig előállításukat tekintve különbözőek. A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátóipari termék. Míg a jégkrém üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül.
Bodzák Ferenc, a pestújhelyi SweetnesS Cukrászat tulajdonosa elmondta: hazánkban a fagylaltok között is a klasszikus ízek kapósak. Verhetetlen a csokoládé, az eper és a citrom, a szakma rohamos fejlődésével azonban egyre extrémebb ízkombinációkat alkotnak a cukrászmesterek.
A bazsalikomos paradicsom különleges sós-édes árnyalata szerinte megosztja a fogyasztókat, valaki kifejezetten ezt keresi, míg mások kételkedve kóstolnak bele. A szakember arra is kitért, hogy komoly lépéseket tervez a cukrászszövetség a fagylaltok terén, mivel az utóbbi időben elterjedtek a habosított, emulgálószerekkel dúsított hideg nyalatok.
A parfékról elmondta, hogy tejszínhabbal dúsított és formában fagyasztott fagylalt. Szerinte azért népszerűek a parfétorták, mert gyümölccsel, mogyoróval díszítve mennyei desszertek bármilyen alkalomra.

Comments are closed.