A folyadékpótlás nemcsak a vízveszteség miatt fontos, hanem az elveszített ásványi anyagokat is vissza kell juttatnuk a szervezetünkbe. Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OGYÉI) arra hívja fel a figyelmet, hogy kánikulában különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás.

A szomjúságérzet a folyadék­egyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, a szervezet kiszárad. Már 2 százalékos folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, megjelennek a kiszáradás első tünetei – fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság. A kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk!
Már a nyelv, száj kiszáradásának kellemetlen érzete előtt inni kell. A folyadékszükséglet kielégítésére táplálkozás-élettani szempontból legalkalmasabb a csapvíz és a szénsavmentes ásványvíz. Fontos kiemelni, hogy váltogassuk az ásványvizek márkáját és típusát annak érdekében, hogy elkerüljük egyes ásványi anyagokból túlzott mennyiség felhalmozódását a szervezetben.
Külföldi nyaraláskor viszont kerülendő a csapvíz ívása és a csapvízből készült jégkocka. Étteremben is érdemes erre figyelni, így elkerülhetjük a kellemetlen, hasmenéssel, hányással járó fertőzéseket. Az OGYÉI kifejezetten ajánlja, hogy a víz alternatívájaként időnként a szomjúságot limonádéval oltsuk.

LIMONÁDÉ-ALAPRECEPT HOZZÁVALÓI 10 ADAGHOZ
• 1,5 bögre frissen facsart citromlé
• 1 bögre cukor
• 5 bögre víz
Az összetevőket azonban kedvünkre variálhatjuk, a citromlét helyettesítjük más gyümölcsökkel, fűszernövényekkel, melynek csak a kreativitásunk szabhat határt!

Comments are closed.