Milyen betegséggel kihez forduljunk – nehéz laikusként tájékozódni. Bár sokszor megpróbálunk magunktól eligazodni, az egészségügyi útvesztőben gyakran rossz helyen kopogtatunk. Ezért is gondolta úgy a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerész Kamara, hogy kampányt indít azért, hogy a lakosság ebben az útvesztőben minél jobban eligazodjon.

A kampány lényege, hogy eligazítson bennünket, mikor kell gyógyszertárba mennünk, mikor kell háziorvoshoz fordulnunk, mikor kell az ügyeletet hívnunk, s mikor szorulunk sürgősségi ellátásra. A kerületi egészségügyi intézmények szakembereinek segítségével megpróbáljuk olvasóinkat is eligazítani.
Elég csak gyógyszertárba mennünk, ha bizonytalanok vagyunk az orvos által felírt gyógyszerek szedésében, adagolásában. A gyógyszerészek szívesen segítenek nekünk. De akkor is elegendő hozzájuk fordulni, ha fejfájás, ízületi fájdalom, hasmenés vagy emésztési panaszok, esetleg menstruációs görcsök gyötörnek, illetve ha hőemelkedésünk van és náthásnak érezzük magunkat. Ezek a problémák ugyanis vény nélküli gyógyszerekkel házilag is orvosolhatóak.
Sérülés, húzódás, tartós ízületi fájdalmak esetén azonban mindenképpen háziorvoshoz kell fordulnunk. Ugyanígy kell tennünk, ha az emésztési vagy légúti problémáink a pár napos vény nélküli gyógyszeres kúra ellenére sem múlnak el.

Zsókavár úti rendelő/Fotó: XV Média

Zsókavár úti rendelő/Fotó: XV Média

Ugyancsak a háziorvos segíthet, ha krónikus betegség – például cukorbetegség, magas vérnyomás – miatt kezelésre szorulunk, illetve a receptírás, a védőoltás és a szűrés is a körzeti orvos feladata.
Az ügyeletet kell értesíteni, ha nagyon magasra szökik a lázunk, ha bizonytalan hasi vagy mellkasi panaszokat észlelünk magunkon, és hirtelen kialakuló görcsös fájdalmak esetén is, amelyek ráadásul vény nélküli szerekre nem szűnnek. Ne habozzunk ügyeletet hívni akkor sem, ha a vérnyomásunk 180/100 fölé vagy a vércukrunk 15 fölé emelkedik. Ezeknek a panaszoknak a kezelése ugyanis nem tűr halasztást.
Ennél is súlyosabb esetekben, például nyomó, égő mellkasi és hasi panaszok észlelésekor, fulladásos vagy nehézlégzés, illetve hirtelen kialakuló végtaggyengeség, beszédzavar és eszméletvesztés esetén azonnal mentőt kell hívni. Ilyenkor néhány perc késlekedés is életveszélyes lehet.
A két országos egészségügyi szervezet a felhívását hamarosan minden egészségügyi intézménybe eljuttatja majd. A helyi szakemberek pedig azon fognak dolgozni, hogy ezek a tanácsok minél több emberhez elérjenek.

Comments are closed.