Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos

Hőségriasztást érvényes Budapestre és Pest megyére is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A másodfokú intézkedést hétfőtől péntek éjfélig rendelték el az ország egész területére. A nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezért felhívják a figyelmet, hogy a hőség idején mindenki gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról, kerülje az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között ne nagyon legyen senki a tűző napon, a bőrét mindenki megfelelő öltözködéssel és napvédőkkel védje a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek – sorolták a közleményben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a napi középhőmérséklet kedden az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti. A maximumok a hét további részében is 29-34 fok között alakulnak, leghamarabb a jövő hét elején enyhülhet a hőség.

Comments are closed.