Hőségben óvatosan – tartsunk be néhány alapszabályt!

A rendszeresen sportolókat a nagy meleg sem tarthatja vissza az edzéstől, hiszen a kihagyás visszaesést okozhat vagy bekavarhat a felkészülésbe. Hőségben azonban különösen oda kell figyelnünk testünk jelzéseire, illetve néhány alapszabályt be kell tartanunk ahhoz, hogy elkerüljük a rosszullétet.

Sportolás közben pótoljuk a folyadékveszteséget/XV Média, Vargosz

Sportolás közben pótoljuk a folyadékveszteséget/XV Média, Vargosz

A hosszabb időn át tartó nagy meleg alapjáraton is megviseli a szervezetet, nemhogy azokét, akik erőkifejtést végeznek.
– Az egyik legfontosabb, hogy az ember ne ilyenkor akarja megdönteni saját csúcsát. Persze lehet és kell is edzeni melegben is, de csak átmozgatás szintjén, nagyobb erőkifejtés nélkül. A bemelegítésre ilyenkor nem kell különösen nagy gondot fordítani, de a lazítás időjárástól függően nagyon lényeges része az edzésnek, hiszen a nyújtással elkerülhetőek az izomrövidülések, valamint az esetleges sérülések. Aki fut vagy kerékpározik, figyeljen arra, hogy kánikulában a szokásos tempójánál lassabban menjen, de a legjobb, ha folyamatosan kontrollálja a pulzusát – tanácsolja Szakács Olivér fitneszedző.

Elcsépeltnek tűnik a megfelelő folyadékbevitel fontosságának hangsúlyozása, mégis el kell mondani, hogy a sportolóknak edzésnapokon legalább 4 liter vizet kell inniuk. Mivel az izzadáskor ásványi anyagokat, elektrolitokat is veszítenek, ezek pótlásáról is gondoskodniuk kell.
Bár a nagy meleg levertté tesz, napközben inkább kerüljük a koffeintartalmú italok fogyasztását, hiszen azok vizet vonnak el a szervezetből – hívja fel a figyelmet a szakember.

Comments are closed.