Hőség és viharok

Itt a nyár, ami azt is jelenti, hogy fel kell készülnünk az extrém időjárási körülményekre. Nemcsak a hőség, hanem a hidegfronttal járó viharok is veszélyesek az utakon közlekedőkre – hívja fel a figyelmet a police.hu.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A tartós melegben a közlekedők esetében is jelentősen megnő a rosszullétek száma. A hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, míg másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. Ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, megnő a reakcióidő, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, így a hibalehetőségek száma is megnő.
A balesetek elkerülése érdekében célszerű kipihenten ülni az autóba, megfelelő mennyiségű folyadékkal felszerelkezve. Indulás előtt a napon álló autót érdemes kiszellőztetni, bekapcsolni a klímát vagy gondoskodni a folyamatos szellőztetésről – tanácsolja a rendőrségi portál.
Ha út közben elkap minket a vihar, csökkentsük az autó sebességét – még autópályán se haladja meg a 60 kilométer/órát. Ne hajtsunk bele a pocsolyákba, hiszen azok mély kátyúkat is rejthetnek. Ne feledjük, hogy esőben az út felfestései csúszóssá válnak, valamint ügyeljünk arra, hogy fa alá ne parkoljunk.
A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, az átlagosnál körültekintőbb közlekedés, a követési távolság növelése – összegez a police.hu.

Comments are closed.