Holdújév a kakas jegyében

Ami nekünk a karácsony és a szilveszter együtt, az az ázsiaiaknak a holdújév, vagy másnéven a tavaszünnep. A távol-keleti országok egy részében ugyanis nem a világ sok helyén elfogadott Gergely-naptárt használják. Számukra tehát nem január 1-jével kezdődik az új esztendő, hanem egy bonyolult számítás alapján a mi naptárunk szerinti február 4-hez legközelebbi újhold napján, ami idén január 28-ra esett.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Kínában az évnek ezen időszakában egyhetes ünnepségsorozatot tartanak, aminek uralkodó színe a bőséget és szerencsét szimbolizáló piros. A holdújév külsőségeiben hasonlít az év végi ünnepeinkre: a családok összejönnek, megajándékozzák egymást, jókat esznek, és az új esztendőre sok szerencsét kívánnak egymásnak.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A XV. kerületben a Magyar – Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium a kínai kultúra egyik fontos közvetítője. Az intézményben a 13 évvel ezelőtti megalakulás óta ünneplik a holdújévet, amire a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete meghívást kap. Duan Jielong idén is ellátogatott az iskolába, és két egyéb kötelezettségének szintén eleget tett. Egyrészt megmutatta az újpalotai intézményt Qiu Yuanping-nak, a Kínai Államtanács Tengerentúli Ügyek Hivatal (a hivatal foglalkozik a külföldön élő kínaiakkal) igazgatójának, aki hivatalos minőségben tartózkodik Magyarországon. Az iskolai tavaszünnep időpontját a neves vendég látogatásához igazították, ezért nem január 28-án, hanem február 4-én rendezték. A diplomata emellett átadta azt a Kínai Nagyköveti Ösztöndíjat is, amit az iskola Neptun utcai épületének avatóján maga ajánlott fel a legjobb diákoknak. Az oklevelet és az azzal járó 200 ezer forintos támogatást nyolc tanuló vehette át, akiknek biztos, hogy már szerencsét hozott a kakas éve.

A rendezvényen Hajdu László polgármester is részt vett, és az ünnep alkalmából egy ismert kínai festő alkotásával ajándékozta meg az intézményt.

Comments are closed.