Hogyan válasszunk iskolát?

Amint arról korábban már írtunk, az iskola­választáskor nincsenek könnyű helyzetben a szülők. A több oldalról megközelíthető kérdéskörben most arra keressük Kollár Emese pszichológus segítségével a választ, hogy hagyományos vagy alternatív iskola mellett tegyük le a voksunkat.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A kérdésben a véleménynyilvánítás sem könnyű most, amikor a közoktatás állapota politikai kérdéssé vált. A felvetett problémák bizonyára sokak számára ismertek, ugyanakkor tény, hogy a gyerekek döntő többsége hagyományos általános iskolába jár. Ahol történnek jó és hasznos dolgok is a gyermekkel. Ha sikerül kiválasztani egy olyan tanítót, aki szívvel-lélekkel teszi a dolgát, ha kialakul egy jó közösség, akkor ezek valamiképpen kompenzálják a nehézségeket. Az a gyerek, aki ugyanis szeret iskolába járni, szívesen tanul – állítja a szakember.
Kétségek, ellenérzések pedig a másik oldallal kapcsolatban is megfogalmazódnak. Bár az alternatív iskolák már több mint 2 évtizede jelen vannak hazánkban, elfogadottságuk még mindig nem általános. Az ilyen típusú intézményekbe járó gyerekek nem tanulnak rendet, nem tudnak majd továbbtanulni, nem tudnak beilleszkedni a nagybetűs életbe – rendszerint ilyen kritikák érik őket.
A szülő helyett – sajnos – nem tud senki sem dönteni. Ha valaki hisz egy adott nevelési, oktatási módszerben, ha megbízható információkhoz jut egy intézményről – legyen akár hagyományos, akár alternatív iskola –, az ott dolgozó pedagógusokról, jó eséllyel sikerül kiválasztani azt az utat, amely járható a gyermeke számára.

Comments are closed.