Hogyan jussunk a pénzünkhöz?

A kintlevőségek csökkentése volt a témája annak a fórumnak, melyet Tóth Imre önkormányzati képviselő és Gugyella János, az 1. számú Lakásszövetkezet elnökhelyettese szervezett március 3-án az Újpalotai Szabadidő Központban. A rendezvényen Hajdu László polgármester is részt vett. A fórum témáját az adta, hogy a lakásszövetkezeteknek, társasházaknak rendkívül megnőtt a kintlevősége, és ennek behajtása számos akadályba ütközik. Gugyella János előadásában a saját példájukat vázolta fel. Mint mondta, a Nyírpalota 1-21. számú hosszú házban is volt többek között egy vagy több notórius nem fizető. Próbálkoztak ők is szép szóval, figyelmeztetéssel, ügyvédi felszólítással és végrehajtás kezdeményezésével, de mindhiába.

Fórum a társasházak, lakóközösségek képviselőinek/Fotó: XV Média, Vargosz

Fórum a társasházak, lakóközösségek képviselőinek/Fotó: XV Média, Vargosz

Ezért azt találták ki, hogy a nemfizetők lakásában kikapcsolták az áramot. A drasztikus lépéshez persze a közgyűléstől is felhatalmazást kaptak. Ezzel a megoldással sikerült a minimálisra csökkenteni a kintlevőségeket, mert a nemfizetők többsége változtatott az álláspontján, ma pedig megpróbálják kordában tartani a tartozásokat. Ha valakinek az adóssága eléri az 50 ezer forintot, azonnal figyelmeztetik.

A fórum második felében már kellemesebb téma volt napirenden. Victorné dr. Kovács Judit önkormányzati képviselő az „Otthon Melege Program” pályázati feltételeit ismertette a meghívott közös képviselőkkel és civilekkel. A kormány által biztosított energiafejlesztési támogatás 2014-ben az 1-4 lakásos társasházaknak kedvezett, idén az 5-60 lakásos közösségek következnek, amellyel a legtöbb újpalotai épületet kizárja a pályázatból. Az elmondottak szerint László Tamás országgyűlési képviselő a Parlamentben lobbizik azért, hogy idén a 60 lakásnál nagyobb épületek is bekapcsolódhassanak a programba. Erre állítólag a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is fogékonynak tűnik.

Comments are closed.