Hogy ne legyenek szíves bajaink

Áprilisban EKG- és vérnyomásszűréssel folyatódik a Rákos úti Szakrendelő betegségmegelőző programja. A rendelőben hétfőnként délután 4 és 5, keddenként este 6 és 7, csütörtökönként délután 5 és 6, péntekenként este 6 és 8 óra között lesz lehetőségük az érdeklődőknek, hogy kivizsgáltassák magukat. A szűréshez beutaló nem szükséges, ám a vizsgálathoz időpontot kell kérni. Erre egyrészt személyesen a szakrendelőben, illetve a 06 1 506 0178-as telefonszámon is lehetőség nyílik. Dr. Wallner Éva főorvos elmondta, hogy áprilisban elsősorban azok jelentkezését várják, akik egészségesnek gondolják magukat.

– A szűrés lényege, hogy a meglévő, de eddig fel nem ismert betegségekre mielőbb fény derüljön, s ha szükséges, a beteg haladéktalanul kapja meg a megfelelő kezelést – mondta a doktornő.
A szív- és érrendszeri betegségek vezető szerepet töltenek be a megbetegedési és halálozási statisztikákban. Sok ember küzd ilyen problémákkal, ezért a kerületben minden évben többször is szűrik a betegeket. Egyrészt az egészségnapokon, másrészt a mostanihoz hasonló kampány során.
– A magas vérnyomás az egyik rizikófaktora a szívbetegségeknek, ezért elengedhetetlen, hogy a vérnyomás a normális szinten maradjon – tette hozzá dr. Wallner Éva. – Az EKG-szűrés jelentősége, hogy bár a betegnek nincsenek tünetei, de a vizsgálattal kimutathatók szívbetegségre utaló jelek.
A tapasztalat szerint nagy az igény a szív- és érrendszeri szűrésekre, ezért az áprilisi vizsgálatokra a szakemberek – szerda kivételével – a hét négy napján várják az érdeklődőket.

Comments are closed.