A hó és a jég idén is csúszik!

– Be kell vallanunk, alapvetően nem vagyunk felkészülve a csúszós utakon való autózásra, hiszen az év nagy részében száraz utakon vezetünk. Az idei tél azonban meglehetősen próbára teszi a sofőröket. Az elmúlt hetekben tapasztalt időjárási körülmények között vezetés közben a legfontosabb a megfontoltság, a nagy követési távolság megtartása – hívja fel a figyelmet Hernádi Zsuzsa, a Safedrive Kft. ügyvezetője.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A szakember néhány gyakorlati tanáccsal is szolgált. – Havon, jégen az indításkor óvatosan gyorsítsunk, finom gázadással. Ha a kerekek kipörögnek, kapcsoljunk nagyobb sebességfokozatba – tanácsolja. A kipörgésgátlóval felszerelt járműnél az elektronika leszabályozza a kerekekre jutó nyomatékot, ami segíthet az elindulásnál. Ha elakadunk, érdemes kikapcsolni a kipörgésgátlót, és a kormány jobbra-balra forgatásával a kerekeket kipörgetve is próbálkozni.

Ha mégsem sikerül elmozdítani a kocsit, jöhet a lapát, a homok és akár néhány segítő kéz. Kanyarodás előtt mindig engedjük fel a kuplungot, mert a motorfékkel stabilabban be tudjuk venni a kanyart. Ha az
első kerekek mégis megcsúsznak, vegyük le lábunkat a gázpedálról, majd ha szükséges, óvatosan fékezzünk. Ha elsőkerék-hajtású autónk van, és annak hátulja farol ki, enyhe gázadással és ellenkormányzással szerezhetjük vissza az egyensúlyt. Hátsókerékhajtásnál éppen ellenkező a teendő, vegyük le lábunkat a gázpedálról, és ellenkormányzással próbáljuk visszatéríteni a járművet a kívánt irányba.

Comments are closed.