Hizlalják a malacperselyt

Jó eszköz lehet a szülőknek a pénzügyi tudatosságra nevelésben, ha a nagyobb gyerekeknek rendszeresen adnak zsebpénzt. Egy online, nem reprezentatív kérdőív segítségével kérdeztem a környezetemben élő középiskolásokat a zsebpénzükkel kapcsolatban.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A huszonhat válaszadó közül huszonnégyen szoktak kapni zsebpénzt. A fiatalok mintegy fele havonta fix összeget kap, negyede akkor kap, amikor kér és a válaszolók közül a többiek majdnem egyforma arányban kapnak hetente, vagy ritkábban. A megkérdezett fiatalok harmada mindig más összeget kap, körülbelül ugyanennyien ezer-háromezer forint között, négy-négy főnél háromezer-ötezer és ötezer-tízezer forint a zsebpénzt és csak egy olyan válasz érkezett, hogy ennél magasabb összeget kap.

A nagy többségnek készpénz jár, de négyüknek a bankszámlájukra utalják. Érdekes módon egyetlen olyan kérdés volt, ahol száz százalékban egyhangú válasz érkezet – senkinek sem kell a zsebpénzért házimunkát vagy egyéb feladatot elvégeznie, az automatikusan jár ezeknél a családoknál. Nagyon jó hír, hogy a válaszadó háromnegyede spórol és csak a többiek költik el azonnal a pénzüket.

Az összeg jellemzően nem emelkedik, viszont a fiatalok 70 százalékánál a szülők nem szólnak bele, hogy mire költik el. A következő kérdés válaszai árnyalták ezt a témát: csak öten voltak, akik tényleg csak költőpénznek kapták, a többieknél volt olyan kiadás, amit ebből kellett finanszírozniuk.

Utolsó kérdésnél, hogy mire költik a pénzt, az egy-két zavarba ejtően őszinte válasz, „remélem, vicc volt!” mellett a következőket sorolták fel leggyakrabban a fiatalok: étel, ruha, szórakozás.

A témában jártas szakemberek szerint fontos, hogy rendszeres legyen a zsebpénz, a gyerek tegyen félre belőle és a többit saját magára költse. Erről a témáról érdemes beszélgetni is a csemeténkkel, hosszú távon hatással lesz rá.

Comments are closed.