Higgyünk az „unokáknak”?

Egy férfi hívta fel este az otthoni vezetékes telefonján a kerületben élő 80 esztendős hölgyet. A férfi az asszony unokájának adta ki magát, és egy balesetre hivatkozva készpénzt kért tőle.

Az „unoka” azt állította, hogy ő okozta a balesetet, és amennyiben nem ad a másik félnek sürgősen 2 millió forintot, akkor őt „agyon fogják verni”. Az idős asszony jelezte, hogy neki nincs 2 millió forintja, mire az „unokája” közölte, hogy akkor gyorsan kérjen valakitől pénzt, mert szüksége van legalább egymillió forintra. Az álmából felébresztett sértett valóban azt hitte, hogy az unokájával beszél, ezért aznap este a lakásához érkező ismeretlen férfinak – az állítólagos barátnak – egy borítékban átadta a kért összeget. Később kiderült, hogy nem volt baleset és nem is az unoka telefonált a hölgynek.

Illusztráció: Varga Tímea Laura

Illusztráció: Varga Tímea Laura

A rendőrség nyomozni kezdett az ügyben, és világossá vált, hogy a feltételezett elkövetők más kerületben is megkárosítottak embereket. Még áprilisban a VIII. kerületben egy idős lakót hívtak fel szintén az otthoni vezetékes telefonján, és balesetre hivatkozva kértek tőle 500 ezer forintot és ékszereket. Itt is sikerrel jártak, és megkapták, amit akartak.
Új elem, hogy az állítólagos unokák mindkét esetben kérték, ne hívják se a rendőrséget, se pedig a hozzátartozókat a sértettek. A rendőrség így csak a bűncselekmény után kapott bejelentést.
A nyomozás során az egyik elkövetőt azonosították, akit a BRFK munkatársai egy panzióban el is fogtak. A férfinál többek között megtalálták azt a mobiltelefont, melyről a fenti hívásokat indították. Az egyik sértett pedig felismerte az elfogott férfi lakótársában azt, akinek a pénzt átadta. Rajtuk kívül egy harmadik elkövetőt is azonosítottak.
A két gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték, a harmadik szabadlábon védekezik.

Comments are closed.