Hétvégén ballagások, hétfőn a magyar írásbelikkel folytatódnak az érettségik

Pénteken, május 4-én  és a hétvégén országszerte elballagnak a diákok a középiskolákból, majd hétfőn a magyar írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák.  

Ballagás, archív/XV Média, Nagy Botond

Ballagás, archív/XV Média, Nagy Botond

A ballagás kifejezés a latin eredetű valetans (búcsúzó) szóból származik, maga a szokás pedig a felvidéki Selmecbányáról ered – olvasható a http://jelesnapok.oszk.hu oldalon. A XX. század elejére már elterjedt ez a szokás.  Az is népszerűvé vált, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzős diákok szerenáddal köszöntik tanáraikat.
Az érettségik a nemzetiségi írásbelikkel már pénteken elkezdődnek, ekkor a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyakból adnak számot tudásukról a diákok. Hétfőn, május 7-én a magyar írásbelikkel folytatódnak a vizsgák.
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a idén várhatóan körülbelül 110 700-an adnak számot tudásukról. A vizsgákat május 4. és június 29. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3197 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az írásbeli vizsgákat május 4. és 28., az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Comments are closed.