Ma kezdődik a központi szúnyogirtás

Az idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, már hétfőn, április 23-án kezdődik az országos szúnyoggyérítési program – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az önkormányzatok a központi program mellett saját forrásból is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Az elmúlt hét esős és napsütéses időjárása különösen kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Azzal, hogy ilyen korán elkezdik az irtásukat, még lárvaállapotban, kifejlődés előtt lehet csökkenteni a “csipőszúnyogok” számát.
A permetezéskor baktérium által előállított fehérjét tartalmazó készítményt szórnak ki a szúnyogok tenyésztőhelyeire. Ez a fehérje – amelyet nagyobb kiterjedésű vízfelületeken, például a Velencei tónál, vagy a Tisza-tónál repülővel, a kisebb vízfelületeknél pedig nagynyomású permetezővel juttatnak ki – teljesen ártalmatlan az emberekre, állatokra és növényekre, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el.
Az irtást földi és légi úton végzik. A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés aktuális heti ütemterve elérhető a katasztrófavédelem honlapján – írta az OKF. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Comments are closed.