Házikedvencek az autóban

Bár a KRESZ-ben nem találunk kutyák, macskák autóban való szállítására konkrét előírást, mégis szabályozza a házikedvencek utaztatását. A négylábúak ugyanis ilyen esetben nem utasnak, hanem rakománynak számítanak, így az erre vonatkozó előírásokat kell figyelembe venni. Ezek szerint – többek között – a kutyát, macskát úgy kell szállítani a járműben, hogy ne zavarja a vezetőt a szabad kilátásban, ne veszélyeztesse a vezetés biztonságát, ugyanakkor stabil helyzetben utazzon.

Érdemes a négylábúnak hámot venni, és azt rögzíteni a biztonsági övhöz. Kisebb testű ebeknek kisebb doboz, illetve táska a javallt, és azt kell csatlakoztatni az övhöz.
A másik házikedvencet, a macskát kizárólag ketrecben/dobozban lehet szállítani. A cica utaztatása előtt nem szabad elfeledkezni arról, hogy ez a faj nehezen tűri a környezetváltozást, ezért érdemes hozzászoktatni mind a ketrechez, mind az autóhoz, és csak az után útnak indulni.
Ha pedig külföldre vagy belföldre készülünk háziállatunkkal, azt kell tudni, hogy a kutyáknak kötelező a chip. Emellett 2004 őszétől az Európai Unió országain belül állatútlevélre is szükség van a gazdáikkal együtt külföldre utazó kutyáknak, macskáknak és vadászgörényeknek. Ez az okirat elsősorban a veszettség elleni oltás meglétének tanúsítására szolgál.

Comments are closed.