Házibuli és wellness

Az év utolsó napját már évszázadok óta megünnepeljük, sok ezzel kapcsolatos szokás, akár módosult formában is, de fennmaradt. Hogy ünnepelnek a felnőttek és hogyan a fiatalabb nemzedék? Körüljártuk a szilveszteri szokásainkat.

Manapság több szórakozási lehetőség is adódik a régen is divatos házibulik vagy éttermi zenés-táncos mulatságok mellett. Vannak, akik belföldi vagy külföldi utazásra indulnak, színházba vagy moziba mennek, esetleg humoristák előadására ülnek be, és vannak, akik az utcai tömeget választják.

Az egyik hazai internetes szállásfoglaló oldalon a belföldi városok szálláshelyei és a kedvelt gyógy- és wellness-szállodák foglaltsága már december közepén nyolcvanöt százalék feletti volt. Részt venni egy rendezvényen népszerű program, és ne csak a táncos helyekre gondoljunk ilyenkor. Például a budapesti színházak december 31-én telt ház előtt szoktak játszani.

Fotó: XVMédia, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A vágyak és a lehetőségek között komoly ellentét van: egy, a szilveszteri szokásokat ismertető weboldal felmérése szerint csak a válaszadók tíz százaléka utazott már el az év végén, de legalább még húsz százalékuk tervezi, hogy máshol várja az új­évet, és hetven százalékuk marad otthon. A szokás mellett ezt biztos, hogy az anyagi lehetőségek is befolyásolják, mert sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy elutazzanak.

Érdekes módon a fiatalabb korosztály hasonlóan gondolkozik. Egy online kérdőív segítségével megkérdeztem néhány középiskolást a szilveszteri szokásaikról (több mint harmincan válaszoltak), és nyolcvan százalékuk ünnepnek tartja az év utolsó napját. Mintegy hatvan százalékuknak fontos ünnep, a többiek viszont úgy gondolják, hogy ez csak egy átlagos nap. Kétharmaduk otthon marad, nagyobbik részük a családjával, a kisebbik részük pedig a barátaival. A házbuli a fiataloknál is közkedvelt, harminc százalékuk tervezi, hogy megy buliba.

Az étkezéssel kapcsolatos hagyományok (virsli, lencse, sült malac) a kamaszok fele szerint fontos, és sokan érzik úgy, hogy megint lesznek újévi fogadalmaik, melyeket aztán nem tartanak be. Összességében mondhatunk bármit a „mai fiatalokról”, sok mindent ugyanúgy csinálnak, mint a szüleik.

Comments are closed.