Házi rétes a Rétesházban

Az újpalotai piacon a sári rétes nemcsak finom, hanem különleges csemegének is számít.
– A rétesünk különlegessége a hagyományos recept alapján előállított leheletnyi vékonyra nyújtott tésztában és az utánozhatatlanul dús töltelékben rejlik – avatott bennünket a különleges és a szemnek is tetszetős rétes titkába Bugán Józsefné, az újpalota Sári Rétesház mintaboltjának tulajdonosa.
A történet jó tíz évvel ezelőtt a XV. kerület testvérvárosában, Dabason kezdődött, ahol Fojta Istvánné Piroska néni elhatározta, hogy a szüleitől, nagyszüleitől tanult rétesreceptet megpróbálja az utókornak megőrizni. Az első Rétesház az ő ötlete volt. A tájház jellegű Rétesházat 2008 szeptemberében a X. Dabasi Napok rendezvénysorozat keretében adták át.

Sári rétes/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Sári rétes/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A sári rétes a csarnok új részének megnyitásakor mutatkozott be először a XV. kerületben. Szaniszló Attila, az újpalotai piacot üzemeltető Csapi-15 Kft. ügyvezető igazgatója akkor figyelt fel rá.
– A pékségünknek, cukrászatunknak éppen üzlethelyiséget kerestünk – tette hozzá Bugán Józsefné –, és az újpalotai piac megújult részét ideális helynek találtuk. A dabasi Rétesházzal az ügyvezető igazgató kérésére vettük fel a kapcsolatot, de nem bántuk meg, mert a sári rétes hamar az újpalotaiak kedvencévé vált.
Újpalotán tizenegyféle töltelékkel kapható a rétes, van köztük barackos-túrós, tökös-mákos és diós-mákos is. A réteseket mindennap Dabasról szállítják, így garantált, hogy a vásárlók mindig friss süteményhez juthatnak. A vevők örömmel fogadták a finomságokat, többen visszajárnak a Rétesházhoz, hogy egy-egy új ízt megkóstoljanak. A nevezetes sári rétes nem mellesleg csak Újpalotán kapható a fővárosban.

Comments are closed.