Házi kedvenceink és a nyaralás

Sok állattartónak okoz fejtörést, hogy a nyaralás idején ki gondozza kedvenc háziállatát. Adja panzióba, bízza ismerősére, esetleg vigye magával? Mivel általában ez utóbbi megoldási lehetőséget vetik el a legtöbben, marad az idegenbe adás. Mire figyeljünk ilyenkor? Erre a kérdésre ad választ dr. Bánfalvy Tamás állatorvos.

Kutyapanzió/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Kutyapanzió/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Jó megoldásnak tűnhet, hogy barátunkra vagy családtagunkra bízzuk az állat etetését, esetleg oda is költöztetjük hozzá, ugyanakkor mindkét helyzetben lehetnek gondok. Előfordulhat ugyanis, kutyánk annyira védi a területét, hogy nem akarja beengedni még az őt megetetni próbáló, egyébként jól ismert embert sem. Ezért valahogy úgy kell megoldani az etetés-itatás problémáját, hogy senki se sérüljön meg, ugyanakkor a manőver sikeres legyen. Erre megoldás lehet például az előre elkészített ételcsomag, amelyet csak oda kell adni az állatnak.
Ha házi kedvencünk ideiglenes költöztetése mellett voksolunk, mérjük fel, a feladatot vállaló lakásának körülményei megfelelőek-e az elhelyezésre. Figyelmeztessük, hogy értékes, féltett tárgyait helyezze biztonságos helyre.
Amennyiben nincs bevállalós ismerősünk, marad a panzió. Igaz, ez pénzbe kerül, de legalább biztosak lehetünk abban, hogy jó kezekbe adjuk kedvencünket, hiszen ott gondos és szakszerű ellátást kapnak az állatok.
Bárhová is költözzön kutyánk, macskánk, minden esetben vigyük vele a kedvenc dolgait, rongydarabját, játékait, amelyektől kicsit otthon érzi magát. Az ideiglenes gazdiknak pedig adjuk át az oltási, féregtelenítési papírokat, hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz rájuk szükség.

Comments are closed.