Hatvanan kerültek detoxikálóba szilveszter éjjelén a fővárosban

MTI/Mónus Márton

MTI/Mónus Márton

Idén is több pirotechnikai baleset miatt riasztották a mentősöket szilveszterkor, a detoxba pedig hatvan embert szállítottak a fővárosban. A tűzoltóknak is volt munkájuk a tűzijátéktól kigyulladt fenyő vagy tuja miatt. Az FKF szilveszter másnapján 190 köbméter hulladékot takarított el a közterületekről Budapesten. 

Oszágszerte 14 pirotechnikai baleset miatt riasztották a mentőket, ezeknél jellemzően kéz- és arcsérülések voltak. Összesesen 3068 esetet láttak el a mentők szilveszterkor, ebből a fővárosban 908 volt. A mentősöket riasztották közlekedési balesethez, tűzesethez, verekedésekhez és rosszulléthez, de több mint 200 embert vittek kórházba túlzott alkoholfogyasztás miatt. Közűlük mintegy 10 százalék kiskorú volt – írta Györfi Pál szóvivő.

Csak Budapesten mintegy hatvanan kerültek detoxikálóba szilveszter éjjelén – számolt be az M1 aktuális csatorna. A Péterfy kórházba csaknem negyven embert vettek fel. Közülük hatan 18 év alattiak voltak. Két 14 éves fiatalt közterületről magatehetetlen állapotban vittek be a mentők. Papp Csaba, a kórház főorvosa azt mondta: senki sem volt súlyos állapotban, jellemzően infúziós kezelést kaptak.

A Honvédkórházba 21 beteget vettek fel. Hetzman T. László főorvos azt mondta: közülük hárman súlyosabb drogtünetekkel érkeztek.

 MTI/Máthé Zoltán

MTI/Máthé Zoltán

A tűzoltóknak is akadt munkájuk szilveszterkor, Mukics Dániel, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a leggyakoribb, hogy fenyők, tuják gyulladnak ki a tűzijátékok miatt. A jogszabályok több kategóriába sorolják a pirotechnikai eszközöket. Az 1-es és a 2-es kategóriájú termékek egész évben megvásárolhatók, a 3-as kategóriájúak viszont csak december 28. és 31. között. Ez utóbbiakat csak december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között lehet felhasználni. Birtoklásuk sem legális az év más időszakában, vagyis azokat az eszközöket, amelyeket nem használnak fel, öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.

MTI/Mónus Márton

MTI/Mónus Márton

Szilveszter másnapján 190 köbméter hulladékot takarítottak össze a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársai a fővárosban – írta az FKF. A társaság dolgozói az óévet búcsúztató rendezvények helyszínein, továbbá a kis- és nagykörúton, valamint az aluljárókban és azok környékén január elsején reggel 6 órakor kezdték a kézi és gépi takarítást, amelyet a kora délutáni órákra fejeztek be.

Comments are closed.