Hatodszorra hárman nyertek

Ha egy program jó, akkor azt a világért sem szabad abbahagyni. Márpedig a Rákospalotai Rövidfilm Szemle igencsak jónak számít, hiszen immár hatodik alkalommal is megrendezi a Csokonai Kulturális és Sportközpont. Mint ahogyan hatodik alkalommal hirdették meg az ehhez kapcsolódó forgatókönyvírói pályázatot a fiatal magyar filmkészítőknek.

Tóth Lajos/Fotó: XV Média, Vargosz

Tóth Lajos/Fotó: XV Média, Vargosz

–  Az elmúlt öt esztendőben a pályamunkákból az önkormányzat segítségével 16 filmet készítettünk – mondta Tóth Lajos igazgató -, ebből több alkotás is díjat nyert a különböző fesztiválokon.

A hatodik alkalommal kiírt pályázatra minden eddiginél több filmes jelentkezett. Sándor Pál Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, a zsűri elnöke elmondta, hogy 82 forgatókönyv közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. A döntés azonban egyöntetű volt, így 2016-ban az önkormányzattól kapott 4 millió forintos támogatásból ismét három rövidfilm valósulhat meg, melyet a novemberi Rákospalotai Rövidfilm Szemlén mutatnak be.

Csáki László és Vízkelety Márton „Az alku” című forgatókönyve volt az egyik nyertes. A nyolcperces film Fehér Béla „Első emelet, 117-es ajtó” című novellájának adaptációja, és egy nyugdíjas hölgy párbeszédét mutatja be a hivatallal. A filmben tervek szerint neves és amatőr színészek is játszanak, a forgatás egy része pedig várhatóan a kerületben lesz.

Halász Júlia és Rubi Anna „A Birodalom utolsó napja” című forgatókönyvében nagy feladatra vállalkozott. Egy fiktív birodalom bukását mutatják be rendhagyó módon, személyes sorsokon keresztül. A film sok szereplőt, statisztát és helyszínt igényel. Az alkotók is gondolkodnak kerületi helyszínekben.

Schnabel Annabella és Szedresi János közös témája, az „Idegenek” éjszakai vonatút története, melyben egy kopasz fehér és egy félvér férfi utazik egy fülkében. A film célja, hogy bemutassa, a sztereotípiák igenis lebonthatók, a látszólag ellentétes karakterek is képesek közös nevezőre jutni.

Comments are closed.