Határon túl mutató ünnep

Nemzeti összetartozás napjaként ünnepeljük 2010 óta június 4-ét. A trianoni békeszerződést idén 95 éve írták alá. Az akkori döntés 23 millió magyar ember életét változtatta meg.

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

–         A mai nap nem gyásznap, nem önmarcangolásra, vagy hangos, de értelmetlen és szomszédjainkkal szemben haszontalan összeütközésre okot adó nap, hanem a nemzet valamennyi tagjának együvé tartozását kimondó és kinyilvánító ünnep – mondta dr. Pintér Gábor alpolgármester a pestújhelyi Ereklyés Zászlónál rendezett ünnepségen.

A rendezvény szónoka szerint a 95 évvel ezelőtti tragédiában is fellelhetők a pozitívumok. Legfőképpen az, hogy „túléltük Trianont”, amely a mai napig erőt ad a magyarságnak. Az elmúlt ezer esztendőt is a legfőbb értékeinkkel, a magyarságtudatunkkal, a keresztény hagyományainkkal és az önrendelkezési jogunk megtartásával sikerült átvészelnünk, és ezeket az értékeinket a XXI. században sem szabad feladni.

–         Ma nem sok hiányzik ahhoz, hogy félmillió határon túli magyar szerezze meg a magyar állampolgárságot. Végre, 95 esztendő elmúltával újra teljes jogú magyarnak érezheti magát mindenki, akinek ez fontos és fáj Trianon – mondta dr. Pintér Gábor.

Victorné dr. Kovács Judit és dr. Pintér Gábor koszorúz/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Victorné dr. Kovács Judit és dr. Pintér Gábor koszorúz/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A megemlékezésen az ünnepi műsort a Hubay Jenő Zeneiskola fúvószenekara és a Pestújhelyi Általános Iskola szolgáltatta, a résztvevők pedig megkoszorúzták a pestújhelyi téri emlékművet.

Comments are closed.