Hársi bronzérmet szerzett Tokióban!

Megszületett az első “kerületi” érmünk a tokiói olimpián. Hárspataki Gábor, az MTK karatésa a 75 kg-os küzdelemben állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Két sportoló képviseli a kerületet Tokióban, és mindketten éremeséllyel utaztak a japán fővárosba. A két olimpikonunk közül – sportágából adódóan – Hárspataki Gábor, az MTK karatésa érhetett előbb célba.

Hársi (karatés berkekben mindenki így hívja őt) a 75 kg-os súlycsoportban küzdelemben lépett tatamira. A szabályok szerint a tíz versenyzőt két ötös csoportba sorsolták, melyből az első két helyezettek jutottak érmes pozícióba. Az elődöntők nyertesei az aranyéremért küzdöttek meg, míg a vesztesek bronzérmesek lettek. Hársi a csoportjában egy győzelemmel, egy vereséggel és a súlycsoport egyik legjobbja, az ukrán Horuna elleni döntetlennel kezdett. A körbeveréseknek köszönhetően az utolsó mérkőzésén mindenképpen győznie kellett japán riválisa ellen. Gábor ennek megfelelően végig agilis volt, de az ellenfele jól védekezett. Alig fél perccel a vége előtt Hársi elindított egy akciót, ám a japán közbe támadott, és a bírók neki adták a pontot. Így még nehezebb helyzetbe került az újpalotai fiú. Ám, nem adta fel, és egy huszáros hajrának köszönhetően, szinte a meccs végét jelző gonggal egy időben egy ippont érő fejrúgással sikerült megfordítania a találkozót. Ez pedig azt jelentette, hogy a kerületi sportoló biztos érmes pozícióba került az olimpián. Hársi így duplán történelmet írt, hisz első magyar karatésként léphetett tatamira egy felnőtt olimpián, és szintén első magyar karatésként sikerült érmet nyernie. 

Hárspataki Gábor azeri Rafael Agajev ellen a férfi karatésok 75 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében játszott mérkőzés után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. augusztus 6-án. A magyar versenyző kikapott, így bronzérmet nyert. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az elődöntőben a súlycsoport klasszisával, az ötszörös világbajnok azeri Aghayevvel már nem bírt, így Hárspataki Gábor bronzérmet nyert a tokiói olimpián. Ehhez pedig a kerület nevében gratulálunk neki.

[fvplayer id=”33″]

Hárspataki Gábor olimpiai szereplését a teljes magyar karatetársadalom figyelemmel kísérte. A sportág ugyanis – igaz, még csak bemutató jelleggel – először szerepelhetett a Nyári Játékok programjában, és a nehéz. majd két éves olimpiai kvalifikációs sorozatot a magyar sportolók közül egyedül az MTK-s Hárspataki élte túl. Így augusztus 6-án mindenki neki szurkolt. Saját egyesülete, illetve a szomszédos BVSC-Zugló közös szurkolónapot szervezett Hársi bíztatására. A Szőnyi úti Sport Bisztróban több mint ötven sporttárs, fiatal, edző és szülő gyűlt össze, hogy megpróbáljon az éteren keresztül is energiát küldeni a japán fővárosba. Hársi bronzmérkőzésén mi is jelen voltunk, és együtt tapsoltunk a karatésokkal a kerületi olimpikonnak.

[fvplayer id=”34″]

A másik kerületi olimpikonnak, Keszthelyi-Nagy Ritának is esélye van erre. A női vízilabdaválogatott holnap 6.40-kor az orosz csapat ellen játszik majd a bronzéremért.

Comments are closed.