Halottak napjára készülve

A halottak napi ünnepkör idén is több napra oszlik, így várhatóan a legforgalmasabb napok a következők lesznek: október 28., szombat, október 29., vasárnap, október 30., hétfő, október 31., kedd és november 1., szerda. A temetők ezeken a napokon hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat. A Rákospalotai temetőben október 28-án, szombaton délután 1 órakor lesz a megemlékezés.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az ünnepekre való tekintettel a temetések október 28-tól november 2-ig szünetelnek. A budapesti temetőkben október 28. és november 2. között ügyeletet tartanak, az ügyfélszolgálati irodák ezeken a napokon reggel 8 és délután 6 óra között tartanak nyitva – írta közleményében a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI).
A sírkertek október 28-tól november 2-ig reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva. November 3-tól visszaáll a szokásos nyitvatartási rend: reggel fél 8-tól délután 5-ig.
Az Új köztemetőben október 28-tól november 2-ig három mikrobusz segíti a közlekedést. Az ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok reggel 8 és délután 5 óra között közlekednek igény szerint.
A temetőkbe október 28-tól november 2-ig tilos a gépjárműbehajtás az Új köztemető kivételével.
Az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatót szállító autót időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe, abban az esetben, ha ezt a temetői gyalogosforgalom sűrűsége megengedi. A mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatókat arra kérik, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint 7 és 12 óra között keressék fel a sírkerteket!
Az Új köztemetőben október 23-án, valamint október 31-én nyitástól november 2-án temetőzárásig díjmentes a gépkocsibehajtás.
A temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosítanak, illetve a kerületi rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség tagjai is járőröznek a sírkertekben és környékükön – jelezte a BTI.
A halottak napi ünnepkörhöz kapcsolódóan idén is lesznek megemlékezések a sírkertekben. A Rákospalotai temetőben október 28-án, szombaton délután 1 órakor veszi kezdetét az egyházi szertartás.
Az Új köztemető 53-as szóróparcellájában október 31-én délután fél 6-kor, míg a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozója előtt november 1-jén délután fél 6-kor tart megemlékezést a BTI. Az ünnepi rendezvényeken Hirtling István verseket szaval, Tóth Vera énekel. A katolikus, evangélikus, református egyház képviselői pedig közös imára várják az emlékezőket.

Comments are closed.